Megfizetett EPR-díj visszaigényelhető-e export okán?

  • adozona.hu

Cégünk belföldről vásárol kartondobozokat, melyek számlája 2023. július 1-jei beszerzés után – a jogszabálynak megfelelően – már nem a termékdíj megfizetését záradékolja, hanem a kiterjesztett gyártói felelősségi díj megfizetését rögzíti. Mivel a dobozba csomagolt termékeinket 100 százalékban külföldön értékesítjük, eddig a termékdíjat visszaigényeltük. Kérdésem: július 1-je után mit tehetünk? AZ EPR-díj visszaigényelhető? – kérdezte olvasónk. Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A kartondoboz mint csomagolás EPR-kötelezettségének meghatározásához figyelembe kell venni azt, hogy az EPR-rendeletben hivatkozott, a csomagolásról és a csomagolási hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló 442/2012 kormányrendelet 2. §-ában meghatározott csomagolás fogalma alapján a csomagolás akkor keletkezik, amikor a csomagolószerbe belecsomagolják az árut. Tehát az üres kartondoboz értékesítése/megvásárlása nem keletkeztet EPR-kötelezettséget, az csak a termékek „rácsomagolásával” keletkezik.

Kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) témakörében további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

Az eladó által a számláján feltüntetett számlazáradék ezért nagy valószínűséggel nem a termékre, hanem annak csomagolására vonatkozik. Ugyanakkor a szükségtelen EPR-fizetéssel járó többletköltség elkerülése érdekében érdemes egyeztetni az eladóval, hogy ez valóban így van-e.

Az EPR-rendelet 16. §-a szerint a kiterjesztett gyártói felelősségi díj fizetésének kötelezettsége a körforgásos termék forgalomba hozatalával keletkezik. A jogszabályi meghatározás szerint forgalomba hozatalnak minősül többek közt a körforgásos termék tulajdonjogának első belföldi ingyenes vagy visszterhes átruházása.

Az EPR-ben visszaigénylés nem létezik,
hanem a fentiekből adódóan fő szabályként a partnerüknek nem is keletkezik EPR-kötelezettsége az üresen értékesített dobozok tekintetében; illetve önöknek sem a létrehozott csomagolás tekintetében akkor, ha külföldre értékesítik a termékeket. További lehetőségük a mentesülésre belföldre történő értékesítés esetén, ha a belföldi vevőjük nyilatkozik, hogy a részére eladott termékek legalább 60 százalékát külföldre fogja továbbértékesíteni.

Ettől eltérően, ha az EPR-rendelet 26/A § szerint nem a forgalomba hozott, hanem a készletre vett körforgásos termékről vezetik a nyilvántartást, akkor a körforgásos termék készletre vétele a kiterjesztett gyártói felelősségi díjfizetési kötelezettség szempontjából forgalomba hozatalnak minősül. Ebben az esetben a gyártó által fizetendő kiterjesztett gyártói felelősségi díj mértékének meghatározása során a forgalomba hozott, a tárgynegyedévre vonatkozó adatszolgáltatásában szereplő körforgásos termék mennyisége helyett a tárgynegyedévre vonatkozó adatszolgáltatásában szereplő, készletre vett körforgásos termék mennyisége veendő figyelembe, azaz a külföldre kiküldött csomagolásokra is kell EPR-díjat fizetni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Láncügylet

Bunna Erika

adótanácsadó

Szállásszolgáltatás továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31