adozona.hu
Sarc a kiskereskedelmi láncoknak! A lejárati idő előtt két nappal kötelező lesz ingyenesen átadni az élelmiszereket
//adozona.hu/2022_es_adovaltozasok/Sarc_a_kiskereskedoknek_A_lejarati_ido_elot_0G6FS4
Sarc a kiskereskedelmi láncoknak! A lejárati idő előtt két nappal kötelező lesz ingyenesen átadni az élelmiszereket
Kötelezővé tenné a kormány, hogy a 100 milliárd forintot meghaladaó nettó árbevételű élelmiszer-kiskereskedők a minőségmegőrzési időtartam lejárta előtt legalább 48 órával karitatív szervezeteknek vagy az újonnan létrehozandó Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft.-nek felajánlják. Emellett emelkedne a kiskereskedelmi adó mértéke az adóalap 100 milliárd forintot meghaladó része után – derül ki az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény és a kiskereskedelmi adóról szóló 2020. évi XLV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatból, amit az agrárminiszter terjesztett a parlament elé.
A törvénymódosító javaslat indoklása szerint az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) 2011-es becslése szerint globális szinten az előállított élelmiszerek majdnem egyharmada, mintegy 1,3 milliárd tonna veszendőbe megy.
A World Resources Institute 2019-es jelentése szerint e mennyiség megtermelésére fordítják a globális mezőgazdaságban felhasznált vízmennyiség egynegyedét, és a mezőgazdasági termelésből származó üvegházhatású gáz-kibocsátás 8 százaléka is ide vezethető vissza.
A megelőzésnek elsődlegesen a probléma gyökerére kell fókuszálnia, ami az élelmiszer-felesleg keletkezésének megakadályozása az ellátási lánc minden egyes pontján. Amennyiben mégis keletkezik élelmiszer-felesleg, úgy a legjobb célállomás számukra és a leginkább értékes hasznosulás a fogyasztható élelmiszerek vonatkozásában az újraelosztás – olvasható az indoklásában.
Becslések szerint a törvény hatálya alá tartozó kereskedelmi láncokban az élelmiszerfelesleg mennyisége eléri az 50 ezer tonnát évente. Becslések szerint a karitatív szervezetek jelenleg kb. 10-15 ezer tonna élelmiszert juttattak el a rászorulókhoz (valamennyi élelmiszer-vállalkozó által történt felajánlás eredményeként), mely élelmiszermennyiség rövidtávon (3-5 év) 20-30 ezer tonnára növelhető.
A törvényjavaslat szerint az élelmiszerhulladék-képződés megelőzése és a rászorulók részére történő élelmiszer-elosztás fokozása érdekében a megelőző naptári évben az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/B paragrafusának (2) bekezdése szerinti tevékenységből származó, jövedéki adó és népegészségügyi termékadó nélkül számított 100 milliárd forintot meghaladó nettó árbevétellel rendelkező, a kereskedelemről szóló törvény szerinti napi fogyasztási cikkeket értékesítő élelmiszer-kiskereskedő a kereskedelmi forgalmazás céljából a birtokában lévő élelmiszert jogosult karitatív szervezet javára felajánlani, valamint köteles az általa meghatározott élelmiszerhulladék-csökkentési tervében foglaltak szerint eljárva – a 48 óránál hosszabb minőségmegőrzési időtartammal forgalomba hozott élelmiszert – a minőségmegőrzési időtartam lejárta előtt legalább 48 órával az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (ÉMK) részére felajánlani, és az ÉMK-val megkötött szerződés szerint eljárni.
Az említett élelmiszer-kiskereskedőkön kívüli más élelmiszer-vállalkozók a minőségmegőrzési időtartam lejárta előtt legalább 48 órával a kereskedelmi forgalmazás céljából a birtokukban lévő élelmiszert jogosultak karitatív szervezet javára felajánlani, valamint az ÉMK részére önkéntesen felajánlhatja az ÉMK-val történt megegyezés alapján.
Az ÉMK az állam 100 százalékos tulajdonában álló társaság.
A megelőző naptári évben a 2008. évi XLVI. törvény 47/B paragrafusának (2) bekezdése szerinti tevékenységből származó, jövedéki adó és népegészségügyi termékadó nélkül számított 100 milliárd forintot meghaladó nettó árbevétellel rendelkező, a kereskedelemről szóló törvény szerinti napi fogyasztási cikkeket értékesítő élelmiszer-kiskereskedőnek
a) élelmiszerhulladék-csökkentési tervet kell készítenie, és azt az ÉMK részére benyújtania,
b) élelmiszermentési tevékenységét az élelmiszerhulladék-csökkentési terv szerint kell végeznie, és
c) az élelmiszermentéssel összefüggő tevékenység koordinálására élelmiszermentési felelőst kell kineveznie.
Az élelmiszerhulladék-csökkentési tervnek tartalmaznia kell
a) az élelmiszer-kiskereskedőnél keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét,
b) az elérni kívánt élelmiszer-hulladék csökkentésének mértékét,
c) az ÉMK részére kötelezően felajánlott élelmiszer adomány típusát és mennyiségét, és
d) az élelmiszer-kiskereskedő által önkéntesen felajánlott élelmiszer adomány típusát és mennyiségét, amelyet az ÉMK részére vagy az ÉMK közreműködése nélkül ad át.
A törvényjavaslat szerint a jövőben lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert ingyenesen forgalomba lehetne hozni az élelmiszer-higiéniáról szóló, 2004. április 29-i 852/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. melléklet Va. fejezetében foglalt követelmények betartása mellett. Az ingyenes forgalomba hozatalhoz FELIR azonosítóval kell rendelkezni.
Ugyanebben a törvénycsomagban módosulna a kiskereskedelmi adóról szóló törvény is, ezen belül változnának az adóalap megállapítására vonatkozó szabályok, és a jelenlegi 2,5 százalékról 2,7 százalékra emelkedne a kiskereskedelmi adó mértéke az adóalap 100 milliárd forintot meghaladó része után.
Jelenleg hatályos kiskereskedelmi adó
a) az adóalap 500 millió forintot meg nem haladó része után 0%,
b) az adóalap 500 millió forintot meghaladó, de 30 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,1%,
c) az adóalap 30 milliárd forintot meghaladó, de 100 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,4%,
d) az adóalap 100 milliárd forintot meghaladó része után 2,5%.
A törvénymódosítások 2022. február 1-jén lépnének hatályba.
Hozzászólások (0)