hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Online számla 3.0 – Változások az adatstruktúrában II. – Nagyméretű számlák, opcionális adatok

  • Bartha László adójogi szakjogász

Az adatszolgáltatás olyan opcionális elemeket is fog tartalmazni, amelyek egyszerűsítési lehetőséget jelenthetnek a számla kiállítója és befogadója számára. Cikkünkben ezek közül néhányra, illetve a nagyméretű számlákról történő adatszolgáltatás elveire hívjuk fel a figyelmet.

Nagyméretű számlákról történő adatszolgáltatás:

Az online számlarendszer nem képes fogadni 10 MB-nál nagyobb adatszolgáltatásokat. Ennek a problémának a kiküszöbölése érdekében az adatszolgáltatásnál összevonást kell majd elvégezni a következő elvek betartásával:

a) Az azonos termékeket, szolgáltatásokat egy tételsorban kell megjeleníteni a mennyiségi egység összeadásával (amennyiben természetes mértékegységben kifejezhető).
b) Amennyiben az egységár eltérő, akkor egységáranként külön tételsorban kell szerepeltetni.
c) Amennyiben eltérő a mennyiségi egység, akkor mennyiségi egységenként külön tételsorban kell szerepeltetni.
d) A termékenkénti, szolgáltatásonkénti összevonás elvégezhető az adózó rendszere által nyilvántartott azonosító kódonként (például cikkszám, VTSZ, TESZOR stb.).
e) Az összevont adatszolgáltatás összesítő adatai nem térhetnek el a számla összesítő adataitól.

A cikksorozat első részét itt olvashatja el!

A változáshoz kapcsolódóan indokolt a fejlesztés folyamatában átgondolni az összevonás logikáját.

Archiválási szolgáltatás elektronikus számla esetében

Az eladó oldalon a kibocsátott, vevő oldalon az eladótól kapott elektronikus számlát megfelelő adathordozón őrizni kell. Az elektronikus számlák archiválása szempontjából egyszerűsítési lehetőség a hashtaggal történő archiválás.

A 2021. évi további változásokat itt találja!

A számlázási folyamatban az eladó oldalán létrejön egy elektronikus számla dokumentum (például: egy elektronikus aláírással és időpecséttel nem ellátott PDF fájl), melyre a jelen specifikációban megjelölt lenyomatképző algoritmusok egyikével az eladó rendszere hash-kódot képezhet. Ezt a hexadecimális számot a számláról adott adatszolgáltatás részeként közölheti a NAV-val. Ha egy adóhatósági ellenőrzés során az elektronikus számla hitelességét és sértetlenségét igazolni szükséges, akkor erre az egyik módszer az őrzött állományon az eladó által az adatszolgáltatásban megjelölt algoritmussal képzett hash-érték, valamint az eladó/vevő által őrzött állomány adott algoritmussal képzett hash-értékének egyezősége. Ha az ellenőrzés során az adott algoritmussal megképzett hash-érték azonos azzal, amit az eladó a számla kiállításakor megadott, akkor bizonyítottnak tekinthető az elektronikus számla áfatörvényben megkövetelt hitelessége és sértetlensége.

Ezen archiválási lehetőség egyszerűsítést jelenhet a partnerek részére. 

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy miként működhet az adatszolgálta
tás e-számlaként, továbbá mit jelentenek a megegyezés szerinti adatok!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close