hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsomag 2021: változások a kata és a kiva szabályaiban

  • adozona.hu

Kisebbnek tűnő, mégis jelentős változásokat tartalmaz a jövő évi adótörvény-módosítási csomag a kisadózó vállalkozások tételes adójára (kata), valamint a kisvállalati adóra (kiva) vonatkozóan, a főbb rendelkezéseket az Andersen Magyarország foglalta össze.

Kisvállalati adó

2021. január 1-jétől a kiva mértéke 12-ről 11 százalékra csökken, összhangban a szociális hozzájárulási adó idén július 1-jétől hatályba lépett csökkentésével. A jelenlegi 1 milliárd forintról ugyanakkor 3 milliárd forintra emelkedik az árbevételi korlát, illetve a mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatár. Ezzel párhuzamosan megemelkedik az adóalanyiság megszűnését eredményező bevételszint is, a jelenlegi 3 milliárd forintról 6 milliárd forintra.

A még hatályos szabályok szerint a kisvállalati adóalanyiság megszűnik, ha az adóalany állami adó- és vámhatóságnál nyilvántartott, végrehajtható, nettó módon számított adótartozása az év végén meghaladja az 1 millió forintot. Ekkor az adóhatóság az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozatot hoz. A módosítás értelmében lehetővé válik az adóalanyiság megtartása, ha az érintett vállalkozások a rendelkező határozat véglegessé válásáig megfizetik a tartozást.

OLVASSA EL kapcsolódó cikkünket! Kiva: több vállalkozásnak lehet vonzóbb jövőre

Kisadózók tételes adója

A nyári adócsomag részeként 2021. január 1-jétől a kisadózó vállalkozások bizonyos bevételeire bevezetett 40 százalékos adó alapját változtatja meg a mostani törvénymódosítás. Ez alapján a kisadózó vállalkozásnak a külföldi kapcsolt vállalkozásától származó valamennyi bevétele, illetve az egyéb külföldi kifizetőtől származó 3 millió forintot meghaladó összegű bevétele után az adó alapja nem a teljes bevétel, illetve a 3 millió forintot meghaladó bevételrész egésze, hanem annak 71,42 százaléka lesz. A módosítás tehát figyelembe veszi azt a körülményt, hogy külföldről érkező bevétel esetén nem a külföldi kifizető, hanem a kisadózó köteles a 40 százalékos adót megfizetni.

OLVASSA EL kapcsolódó cikkünket! Kataszigorítás: nyolc százaléknyi sumákoló miatt bűnhődik a többség

A katával, kivával kapcsolatos cikkeinket, felmerülő kérdéseket ITT olvashatja el!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. ügyvezetőjének jogviszonya

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Belgiumi letelepedés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Járulékfizetés ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs