hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megszavazta a parlament a legújabb adócsomagot

  • MTI/Adózóna
1

Megszavazta az Országgyűlés a jövő évi adóváltozásokról szóló törvényjavaslatot.

A parlament által elfogadott törvényjavaslatban foglaltak a piac tisztulásán és a vállalkozói terhek csökkentésén keresztül hozzájárulhatnak hazánk gazdasági növekedéséhez is – nyilatkozta az MTI-nek Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára. A módosító csomag egyik legfontosabb eleme, az online számlázás kiterjesztése, amellett, hogy évente akár több tízmilliárd forintot is hozhat a költségvetésnek, könnyít a vállalkozások adminisztrációs terhein is.

Az online számlázás eredményességét az Európai Bizottság is elismerte az idén szeptemberben publikált úgynevezett adórés tanulmányában, mely szerint adóelkerülésben a legnagyobb csökkenést 2017-ről 2018-ra sikerült elérni, amikor az adóelkerülés mértéke a 13,9 százalékról a bizottság szakértőinek előzetes becslése alapján megközelíthette a 9 százalékot. A tíz százalék alatti adóelkerülési ráta nemcsak azért példaértékű, mert az jócskán az uniós átlag alatti érték, hanem azért is, mert nagyon rövid idő alatt sikerült ekkora tisztulást elérni a piaci szereplők körében – magyarázta az államtitkár.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy immár három éve mentesíti az adóhivatal a magánszemélyeket az szja-bevallás kitöltésének kötelezettsége alól. A most elfogadott törvényjavaslattal ez a fajta adóhivatali szolgáltatás több százezer vállalkozás számára is elérhetővé válhat. Az online számlarendszer kiterjesztése révén ugyanis lehetővé válik, hogy a hatóság akár már 2021 tavaszától áfabevallási tervezetet készíthessen a hazai vállalkozásoknak.

Jelenleg a vállalkozások azon számlák adatait küldik el elektronikus úton az adóhivatalhoz, amelyeket belföldi áfaalanyok részére állítanak ki, és amelyek áfatartalma eléri a százezer forintot. Jövő év július elsejétől a vállalkozások egymás közötti ügyleteiről kiállított minden számláról információt kap majd az adóhatóság, 2021. január elsejétől pedig a magánszemélyeknek kiállított számlák adatait is be kell küldeni a hivatalhoz – ecsetelte az államtitkár.

Hozzátette: a változtatás óriási jelentőségű, az adóelkerülés lehetősége ezzel már minden gazdasági szereplőnél minimálisra csökkenhet, amelyből komoly bevételre is szert tehet a költségvetés. Piaci szereplők becslése szerint az online számlázás egy év alatt 200-250 milliárd forint pluszbevételt hozott. Az államkasszának tízmilliárdokat hozhat az új rendszer, de nem elhanyagolható a vállalkozói szféra tisztességes szereplőinek közvetlen nyeresége sem, hiszen a kiterjesztett online számlázás jelentősen visszaszorítja a csalárd adózók ténykedését is.

Izer Norbert emlékeztetett, hogy az adócsökkentések folytatódnak jövőre is. A négygyermekes anyák élethosszig mentesülnek az szja-fizetési kötelezettség alól. A kkv-k sem maradnak ki a sorból jövőre, hiszen a kisvállalati adó mértéke 13-ról 12 százalékra mérséklődik, emellett a szálláshely-szolgáltatók forgalmi adóterhe 9 százalékponttal kevesebb lesz.

Megjegyezte: ha a Parlament jövő héten az új járuléktörvényt is megszavazza, akkor minden dolgozó nyugdíjas mentesül a járulékfizetés alól.

A Niveus Consulting Group az áfatörvény apróbbnak tűnő, ám nagy könnyebbséget jelentő, és súlyos bírságok megelőzéséhez hozzájáruló változására is felhívja a figyelmet, mely szerint bővítették azon választási lehetőségek körét, amelyet utólag is meg lehet tenni abban az esetben, ha az nem befolyásolja az adófizetési kötelezettséget. Például, ha egy ingatlan-bérbeadással foglalkozó cég elfelejt adókötelezettséget választani a tevékenységére, holott minden számláját áfásan állítja ki, akkor utólag is bejelentheti ezt a választását mindaddig, amíg nem indított vele szemben ellenőrzést a NAV.

Ez azért fontos, mert ilyen választás hiányában a cég vevőjénél jelentős áfahiányt állapíthatna meg a NAV. Ezt az utólag bejelentett választással el lehet kerülni. 2020 januártól az utólagos választás lehetőségét kiterjesztik egyes közösségen belüli ügyletekhez kapcsolódó választásokra is.

A 2020. évben várható adóváltozásokról szóló részletes cikkeinket ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
gyorgylazar

Nagy kár, hogy az államtitkár kijelentéseinek a fele sem igaz.
3 éve készítik el az SZJA bevallási tervezetet a magánszemélyek számára, de aki önálló tevékenységet végez és negyedévente adóelőleg befizetésre kötelezett ezzel semmit nem ér, mivel nincs módja az adóelőleg kötelezettségét helyesbíteni, hanem teljes adóbevallást kell tennie. Első évben még ezt az adóbevallást hibának is vették, ha a NAV tervezetét nem negligálta az adózó.
Most előírják, hogy az ÁFA-t nem tartalmazó számlákat is köteles a mikrovállalkozó is online készíteni és jelenteni, bár vélhetően ez semmiféle költségvetési többlet adóbevételt nem fog hozni. Ehhez még azt is el akarják hitetni, hogy ez adminisztrációs munkamegtakarítást hordoz.
Arra azonban nem képesek, hogy az önkormányzatoknál elérjék, hogy a NAV-hoz benyújtott iparűzési adóbevallást legyenek kötelesek befogadni és ne egy csomó ilyen bevallást kelljen készíteni. Ez valós adminisztratív munka megtakarítást hozna. Persze ez nem hatalmi, hanem politikai kérdés.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalakulás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close