hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Evásból katássá vagy kivássá váló társas vállalkozás teendői

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló
1

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2019. évi LXXIII. törvény 36. §-a és 87. §-ának (3) bekezdése 2020. január 1-jétől hatályon kívül helyezte az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvényt (evatörvény). A cikk az evás társas vállalkozások – megszűnéssel összefüggő – teendőit mutatja be, abban az esetben, ha az evaalany nem a társasági adó hatálya alá kíván visszatérni.

Áttérés a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) alá

Az evatörvény 3. § (1) bekezdés j) pontja szerint megszűnik az evaalanyiság a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyiság létrejötte napját megelőző nappal. Ezért a kata alá történő áttérés lehetséges már 2019-ben év közben is. 2019. december 31-én azonban mindenképpen megszűnik az evatörvény szerinti adózás lehetősége, ezért – ha a vállalkozás a kata szabályai szerint kíván adózni – akkor ezen időpontig be kell jelenteni az evaalanyiság megszűnését, továbbá a kata választását a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 3. §-a szerint. A kata jogállás a bejelentését követő hó első napján jön létre, és erről az adóhatóság a Katv. 4. § (1) és (5) bekezdése szerint értesíti a vállalkozást. 

A társas vállalkozások közül a katát a következő szervezeti formában működők választhatják:

♦       a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság,
♦       a kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság,
♦       az egyéni cég,
♦       az ügyvédi iroda.

Ezen szervezetek közül sem válaszhatja a katát a Katv. 4. § (3)-(4) bekezdése szerint az a vállalkozás,

♦       amelyeknek az adószámát az adóhatóság a bejelentés évében vagy az azt megelőző 12 hónapban (2018. decembere és 2019. decembere közötti időszakban) törölte,
♦       amely a TEÁOR 2008 szerint 68.20. Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése besorolású tevékenységből az adóalanyiság választásának évében (2019-ben) bevételt szerzett,
♦       amely a bejelentés megtételekor végelszámolási, felszámolási, kényszertörlési eljárás hatálya alatt áll. 

A társas vállalkozás – az ügyvédi iroda kivételével –  az evaalanyiság megszűnését és a kata választását a 19T201T jelű, az ügyvédi iroda a 19T201 jelű nyomtatványon jelentheti be.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen tennivalója van a társas vállalkozónak, ha katára, illetve ha kivára tér át!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Vidorka91

A cikkből hiányoltam egy megjegyzést, mégpedig azt, hogy pénzforgalmi szemléletű EVÁ-ból kettős könyvelésre való visszatérésnél könyvvizsgálói kötelezettség van.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végkielégítés

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Nyíltvégű pénzügyi lízing lezárás

Nagy Norbert

adószakértő

Különbözeti áfa évközi választása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close