hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Einstand: gazdasági övezeteket vesz el a kormány az önkormányzatoktól, az adóbevételekkel együtt

  • adozona.hu

Különleges gazdasági övezetté nyilvánítaná a kormány a legalább 5 milliárd forint költségigényű, az adott megye jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű, és a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, vagy új munkahelyek létesítését szolgáló beruházások helyszíneit, illetve azok közvetlen környezetét a kedd éjszaka a parlament elé terjesztett törvényjavaslat szerint, amely ráadásul sarkalatos törvényben rögzítené a módosításokat, és a kihirdetést követő napon hatályba is lépne.

A törvény hatálya annak a beruházásnak a helyszínére és közvetlen környezetére terjed ki, amely beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket a kormány rendeletben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja. A kormány indoklása szerint a törvényjavaslat szerinti változtatás arányosabb elosztást tesz lehetővé az egyes megyéken belül, arra tekintettel, hogy a kiemelt gazdasági övezetekben megvalósuló beruházások nem csupán egy településen, hanem annál tágabb körben, akár a megye egész területére fejtik ki hatásukat. A megyei önkormányzathoz befolyó adóbevételt ennek érdekében a megyei önkormányzat a rendelet alapján célzottan tudja felhasználni a megye területén fekvő, különösen a beruházással érintett települések területén megvalósuló fejlesztések és a települések működésének támogatására – olvasható a törvényjavaslatban.

A hvg.hu értékelése szerint a kormány ezáltal gyakorlatilag szabad kezet ad magának, hogy egész területeket vegyen el mindenestül a települési önkormányzatoktól, és adjon át a megyei önkormányzatoknak. A települési önkormányzatok jelentős része nem kormánypárti vezetésű – a megyei közgyűlések mindegyikében kormánypárti többség van. A javaslat lényegében nem más, mint az április 17-én a „veszélyhelyzetre” való hivatkozással hozott, különleges gazdasági övezetek kijelöléséről szóló rendelet törvénybe iktatása, vagyis állandósítása a veszélyhelyzet utáni időkre. Ráadásul olyan formában, amely gyakorlatilag szabad kezet ad a kormánynak a települési önkormányzatok kivéreztetésére.

A települési önkormányzatok ezekről a területekről adót sem szedhetnek – ez számos települési önkormányzat esetében halálos ítélet lehet (vagy legalábbis működésük ellehetetlenítése, teljes kiüresítése), hisz éppen a legnagyobb cégek (amelyek nagyobb beruházásokat képesek megvalósítani) a legnagyobb adóbefizetők.

A törvényjavaslat szerint ráadásul azok a cégek, amelyek által elfoglalt területet a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánítja, visszaigényelhetik az illetékes települési önkormányzatnak esetleg már befizetett adóelőleget. Más szóval a kormány ezzel az eszközzel nem csak a jövőbeli bevételektől foszthat meg helyhatóságokat, hanem olyan pénzeket húzhat ki a zsebükből, amelyek oda már befolytak – írja a hvg.hu.

Változik a helyi adókról szóló törvény

A javaslat a különleges gazdasági övezetben helyiadó-megállapítási jogosultságot ad az övezet fekvése szerinti megyei önkormányzatoknak is. A  különleges gazdasági övezet fekvése szerinti megye megyei önkormányzata az adóból származó bevételt a rendeletében meghatározott módon a különleges gazdasági övezet szerinti megye területén fekvő – különös  tekintettel a különleges  gazdasági övezet kijelöléséről szóló kormányrendeletben meghatározott, a beruházással közvetlenebbül érintett – települések területén megvalósuló fejlesztések és a területen működő szervezetek és települések   működésének támogatására, valamint a bevétel legfeljebb 3 százalékának erejéig a megyei önkormányzati feladatok ellátásával kapcsolatos működési költségeire használhatja fel.

Ha a különleges gazdasági övezet több megye illetékességi területén helyezkedik el, akkor az adóalany által teljesített helyi adókötelezettségből származó bevétel az adóalany által a különleges gazdasági övezet területéből használt terület arányában illeti meg az egyes megyei önkormányzatokat.

A megyei önkormányzat képviselő-testülete által megállapított adóval kapcsolatos adóhatósági feladatokat az állami adóhatóság látja el. Az állami adóhatóság a beszedett adót naponta átutalja a különleges gazdasági övezet fekvése szerinti megye megyei önkormányzat számlájára.

A kormány azt is előírná, hogy a települési önkormányzat által megállapított helyi iparűzési adóból származó bevételt elsőként – a fővárosi  önkormányzat  esetén külön törvényben meghatározottak  szerint  – a helyi közösségi közlekedési feladat ellátására kellene fordítani, csak a fennmaradó összegből lehetne szociális kiadásokat finanszírozni.  A hatályos szabályozás még csak nem is említi a helyi közlekedési kiadások finanszírozását az iparűzési adóból.

A különleges gazdasági övezet létrejöttével összefüggő sajátos rendelkezések című új fejezettel is kiegészül a helyi adókról szóló törvény. A javaslat rögzíti, hogy a megyei önkormányzatok kötelesek figyelembe venni a települési önkormányzatok által korábban határozott időre megállapított adómértéket, illetve adókedvezményeket. A javaslat azt is kimondja, hogy ha az adóalany korábban előrehozott adót fizetett a különleges gazdasági övezet fekvése szerinti települési önkormányzat számára, akkor a be nem számított előrehozott adót jogosult visszaigényelni az adózás rendjéről szóló törvény túlfizetésre vonatkozó szabályai szerint.

A különleges gazdasági övezet fekvése szerinti települési önkormányzati adóhatóság a tárgyi adókban korábban benyújtott bevallásokat, adatbejelentéseket az övezetben adóztatásra hatáskörrel rendelkező állami adóhatóság számára a különleges gazdasági övezet létrejöttének napját követő 30 napon belül köteles átadni. Ezen adatok alapján az állami adóhatóság a különleges gazdasági övezet létrejöttétől számítva, a naptári év hátralévő részére megállapíthatja az éves adó időarányos részét, az adóztatási jog változásából fakadóan a megyei önkormányzatot megillető évi adóhányadot. Ezzel párhuzamosan a települési önkormányzat adóhatóságának meg kell változtatni a korábbi határozatát, és időarányosan csökkenteni a kötelezettség összegét. 
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíjkifizetés

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Jár-e végkielégítés?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Orvosi igazolás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink