hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Einstand: gazdasági övezeteket vesz el a kormány az önkormányzatoktól, az adóbevételekkel együtt

  • adozona.hu

Különleges gazdasági övezetté nyilvánítaná a kormány a legalább 5 milliárd forint költségigényű, az adott megye jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű, és a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, vagy új munkahelyek létesítését szolgáló beruházások helyszíneit, illetve azok közvetlen környezetét a kedd éjszaka a parlament elé terjesztett törvényjavaslat szerint, amely ráadásul sarkalatos törvényben rögzítené a módosításokat, és a kihirdetést követő napon hatályba is lépne.

A törvény hatálya annak a beruházásnak a helyszínére és közvetlen környezetére terjed ki, amely beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket a kormány rendeletben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja. A kormány indoklása szerint a törvényjavaslat szerinti változtatás arányosabb elosztást tesz lehetővé az egyes megyéken belül, arra tekintettel, hogy a kiemelt gazdasági övezetekben megvalósuló beruházások nem csupán egy településen, hanem annál tágabb körben, akár a megye egész területére fejtik ki hatásukat. A megyei önkormányzathoz befolyó adóbevételt ennek érdekében a megyei önkormányzat a rendelet alapján célzottan tudja felhasználni a megye területén fekvő, különösen a beruházással érintett települések területén megvalósuló fejlesztések és a települések működésének támogatására – olvasható a törvényjavaslatban.

A hvg.hu értékelése szerint a kormány ezáltal gyakorlatilag szabad kezet ad magának, hogy egész területeket vegyen el mindenestül a települési önkormányzatoktól, és adjon át a megyei önkormányzatoknak. A települési önkormányzatok jelentős része nem kormánypárti vezetésű – a megyei közgyűlések mindegyikében kormánypárti többség van. A javaslat lényegében nem más, mint az április 17-én a „veszélyhelyzetre” való hivatkozással hozott, különleges gazdasági övezetek kijelöléséről szóló rendelet törvénybe iktatása, vagyis állandósítása a veszélyhelyzet utáni időkre. Ráadásul olyan formában, amely gyakorlatilag szabad kezet ad a kormánynak a települési önkormányzatok kivéreztetésére.

A települési önkormányzatok ezekről a területekről adót sem szedhetnek – ez számos települési önkormányzat esetében halálos ítélet lehet (vagy legalábbis működésük ellehetetlenítése, teljes kiüresítése), hisz éppen a legnagyobb cégek (amelyek nagyobb beruházásokat képesek megvalósítani) a legnagyobb adóbefizetők.

A törvényjavaslat szerint ráadásul azok a cégek, amelyek által elfoglalt területet a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánítja, visszaigényelhetik az illetékes települési önkormányzatnak esetleg már befizetett adóelőleget. Más szóval a kormány ezzel az eszközzel nem csak a jövőbeli bevételektől foszthat meg helyhatóságokat, hanem olyan pénzeket húzhat ki a zsebükből, amelyek oda már befolytak – írja a hvg.hu.

Változik a helyi adókról szóló törvény

A javaslat a különleges gazdasági övezetben helyiadó-megállapítási jogosultságot ad az övezet fekvése szerinti megyei önkormányzatoknak is. A  különleges gazdasági övezet fekvése szerinti megye megyei önkormányzata az adóból származó bevételt a rendeletében meghatározott módon a különleges gazdasági övezet szerinti megye területén fekvő – különös  tekintettel a különleges  gazdasági övezet kijelöléséről szóló kormányrendeletben meghatározott, a beruházással közvetlenebbül érintett – települések területén megvalósuló fejlesztések és a területen működő szervezetek és települések   működésének támogatására, valamint a bevétel legfeljebb 3 százalékának erejéig a megyei önkormányzati feladatok ellátásával kapcsolatos működési költségeire használhatja fel.

Ha a különleges gazdasági övezet több megye illetékességi területén helyezkedik el, akkor az adóalany által teljesített helyi adókötelezettségből származó bevétel az adóalany által a különleges gazdasági övezet területéből használt terület arányában illeti meg az egyes megyei önkormányzatokat.

A megyei önkormányzat képviselő-testülete által megállapított adóval kapcsolatos adóhatósági feladatokat az állami adóhatóság látja el. Az állami adóhatóság a beszedett adót naponta átutalja a különleges gazdasági övezet fekvése szerinti megye megyei önkormányzat számlájára.

A kormány azt is előírná, hogy a települési önkormányzat által megállapított helyi iparűzési adóból származó bevételt elsőként – a fővárosi  önkormányzat  esetén külön törvényben meghatározottak  szerint  – a helyi közösségi közlekedési feladat ellátására kellene fordítani, csak a fennmaradó összegből lehetne szociális kiadásokat finanszírozni.  A hatályos szabályozás még csak nem is említi a helyi közlekedési kiadások finanszírozását az iparűzési adóból.

A különleges gazdasági övezet létrejöttével összefüggő sajátos rendelkezések című új fejezettel is kiegészül a helyi adókról szóló törvény. A javaslat rögzíti, hogy a megyei önkormányzatok kötelesek figyelembe venni a települési önkormányzatok által korábban határozott időre megállapított adómértéket, illetve adókedvezményeket. A javaslat azt is kimondja, hogy ha az adóalany korábban előrehozott adót fizetett a különleges gazdasági övezet fekvése szerinti települési önkormányzat számára, akkor a be nem számított előrehozott adót jogosult visszaigényelni az adózás rendjéről szóló törvény túlfizetésre vonatkozó szabályai szerint.

A különleges gazdasági övezet fekvése szerinti települési önkormányzati adóhatóság a tárgyi adókban korábban benyújtott bevallásokat, adatbejelentéseket az övezetben adóztatásra hatáskörrel rendelkező állami adóhatóság számára a különleges gazdasági övezet létrejöttének napját követő 30 napon belül köteles átadni. Ezen adatok alapján az állami adóhatóság a különleges gazdasági övezet létrejöttétől számítva, a naptári év hátralévő részére megállapíthatja az éves adó időarányos részét, az adóztatási jog változásából fakadóan a megyei önkormányzatot megillető évi adóhányadot. Ezzel párhuzamosan a települési önkormányzat adóhatóságának meg kell változtatni a korábbi határozatát, és időarányosan csökkenteni a kötelezettség összegét. 
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs