hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adómódosítás: új szabályok a magánszállásadókra

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Szokatlanul kevés módosítást tartalmaz az országgyűlés napirendjére tűzött adócsomag, amely a személyijövedelemadó-törvény rendelkezéseit érinti. A javaslatok lényegében csak a megváltozott jogszabályi környezethez igazítják a törvény egyes szabályait. Ezek közül különösen figyelemreméltók a szállásadói tevékenységre vonatkozó jogszabályok összhangjának megteremtésére irányuló, a fizetővendéglátók számára egyértelműbb helyzetet biztosító korrekciók.

A hatályos szja-törvény a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. kormányrendelet szerinti „egyéb szálláshely” fogalomra hivatkozással tartalmaz a rövid időtartamú tartózkodás céljára nem egyéni vállalkozóként szállásadói tevékenységet folytató adószámos magánszemélyeknek kedvező szabályokat. Ez egyrészt az értékcsökkenési leírás elszámolásának, másrészt a tételes átalányadózás választásának lehetőségét biztosítja számukra [szja-törvény 3. § 17./ab) pont; 17. § (3) bekezdés ab) pont; 18. § (1) bekezdés; 57/A. § (1) bekezdés].

Csakhogy a kormányrendelet módosítása következtében 2019. június 28-ától a rendelkezésekben előforduló fogalmak tartalma lényegesen megváltozott, ami az szja-törvény érintett kedvező szabályainak alkalmazhatóságát bizonytalanná tette.

Ugyanis többek között

– az egyéb szálláshely fogalma már csak a nem magánszemély vagy nem egyéni vállalkozó által nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából létesített épületben hasznosított önálló rendeltetési egységet képező épületrészre vonatkozik, ahol az egy szobában található ágyak külön-külön is hasznosításra kerülhetnek, illetve a szobák száma legfeljebb huszonöt, és az ágyak száma legfeljebb száz;

– külön fogalom lett a magánszálláshely, amely az a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából, magánszemély vagy egyéni vállalkozó által hasznosított lakás vagy üdülő, illetve azok egy lehatárolt részének és hozzátartozó területének hasznosítása, ahol a szobák száma legfeljebb nyolc, és az ágyak száma legfeljebb tizenhat.

Ez jelenleg lényegében csak a jogalkotói szándékból kiinduló, de jogalap nélküli értelmezéssel teszi lehetővé a szja-törvény említett rendelkezéseinek alkalmazását. Erre tekintettel, a javasolt módosítások 2019. június 28-ától visszamenőleges hatállyal az „egyéb szálláshely-szolgáltatás” fogalmát mindenütt a „magánszálláshely-szolgáltatás” fogalmára cserélik, így az indokolás szerint helyreállítják a szja-törvény és a kormányrendelet közötti összhangot.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a torvénymódosítási javaslatokat, kitérve arra, milyen finomításra lenne még szükség.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Az Adózóna 2020-as változásokról szóló írásait itt találja!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz elmaradt nyilvántartásba vétele

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Megtérített perköltség könyvelése

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs