hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változások a helyi adózásban, új önkormányzati kedvezmények

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Rendeletben adómentességet vagy adókedvezményt állapíthatnának meg a helyi önkormányzatok – a jelenleg is nyújtható kedvezmények mellett – a vállalkozó azon beruházásának értéke vagy annak egy része után, melyet a vállalkozó az adóévben helyezett üzembe. Rendelkezhetnek arról is, hogy ha az adómentességként vagy adókedvezményként igénybe vehető beruházás értéke meghaladja az adóévben a településre megállapított adóalap vagy adó összegét a vállalkozó az igénybe nem vett rész után az adóévet követő adóév(ek)ben vehesse igénybe az adómentességet, adókedvezményt – derül ki a jövő évre tervezett adóváltozásokat összesítő törvénymódosítási csomagból.

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényt (Htv.) érintő módosításokat az adótörvénycsomag 121-133. paragrafusai taglalják.

Önkormányzati adómentesség, adókedvezmény

A törvénymódosítás szerint az önkormányzat illetékességi területén üzembe helyezett, a számvitelről szóló törvény szerinti olyan beruházás után nyújthatnak az önkormányzatok adómentességet vagy adókedvezményt, amelyet az érintett vállalkozó vesz első ízben használatba [Htv. 52. § 54. pont).

Az adómentesség mértékét a településre kimutatott adóalap, az adókedvezmény mértékét a településre kimutatott adó százalékában korlátozhatja az önkormányzat. Az adómentesség, adókedvezmény terjedelmének, mértékének valamennyi vállalkozó számára azonosnak kell lennie. A javaslat annyiban korlátozza az önkormányzat mozgásterét, hogy az adómentességre vagy adókedvezményre vonatkozó rendelkezést három egymást követő naptári éven át nem vonhatja vissza, illetve nem módosíthatja a vállalkozó számára hátrányosan (Htv. 39/C § (4) bekezdés, 7. § új j) pont).

A javaslat szerint – az üzleti célt szolgáló épület, épületrész utáni helyi adómentesség önkormányzat által történő biztosítási lehetőséghez hasonlóan – nem adható helyiadó-mentesség a vállalkozó üzleti célt szolgáló reklámhordozója alapján sem (Htv. 7. § e) pont).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben az adóalapra, az adóelőleg-kiegészítésre, az adóhatóság adatszolgálttására vonatkozó tervezett módosításokat is részletezzük.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeinket itt olvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iskolakezdési támogatás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs