hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megszavazott és eredeti javaslatok eltérései a társasági adózásban

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A T/6351 számon benyújtott kormányjavaslathoz képest a kedvezményeknél, a csoportos társaságiadó-alanyoknál és a vagyonkezelési alapítványnál néhány eltéréssel fogadta el az Országgyűlés.

Vagyonkezelési alapítvány

A vagyonkezelési alapítvány tekintetében (amelyről külön cikket közöltünk) alapvető változás, hogy a nem közhasznú státusszal rendelkező ilyen szervezet meghatározott feltételek mellett társaságiadó-mentességben részesül, illetve – ha e miatt nincs adófizetési kötelezettsége – akkor adóbevallás helyett azt helyettesítő nyilatkozatot tehet. 

A javaslattól eltérően nem egészül ki a társasági adótörvény azzal, hogy nem kell a jövedelem (nyereség)minimumot alkalmazni az adóalanynak minősülő  bizalmi vagyonkezelési szerződés alapján kezelt vagyon mellett a vagyonkezelési alapítványnak sem, de – szerintem – miután a vagyonkezelési alapítvány a bizalmi vagyonkezelési szerződés alapján kezelt vagyonra vonatkozó rendelkezések megfelelő alkalmazásával állapítja meg az adókötelezettséget, így ezen előírás, azaz a mentesség a szabály alkalmazása alól, rá  is érvényes. 

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja hogyan döntöttek a törvényhozók például a csoportos társaságiadó-alanyokkal és az adókedvezményekkel kapcsolatos szabályokról!

A 2019-es változásokról korábban közölt cikkeinket itt, a 2020-asokról ittolvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Értékcsökkenés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close