hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megszavazott és eredeti javaslatok eltérései a társasági adózásban

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A T/6351 számon benyújtott kormányjavaslathoz képest a kedvezményeknél, a csoportos társaságiadó-alanyoknál és a vagyonkezelési alapítványnál néhány eltéréssel fogadta el az Országgyűlés.

Vagyonkezelési alapítvány

A vagyonkezelési alapítvány tekintetében (amelyről külön cikket közöltünk) alapvető változás, hogy a nem közhasznú státusszal rendelkező ilyen szervezet meghatározott feltételek mellett társaságiadó-mentességben részesül, illetve – ha e miatt nincs adófizetési kötelezettsége – akkor adóbevallás helyett azt helyettesítő nyilatkozatot tehet. 

A javaslattól eltérően nem egészül ki a társasági adótörvény azzal, hogy nem kell a jövedelem (nyereség)minimumot alkalmazni az adóalanynak minősülő  bizalmi vagyonkezelési szerződés alapján kezelt vagyon mellett a vagyonkezelési alapítványnak sem, de – szerintem – miután a vagyonkezelési alapítvány a bizalmi vagyonkezelési szerződés alapján kezelt vagyonra vonatkozó rendelkezések megfelelő alkalmazásával állapítja meg az adókötelezettséget, így ezen előírás, azaz a mentesség a szabály alkalmazása alól, rá  is érvényes. 

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja hogyan döntöttek a törvényhozók például a csoportos társaságiadó-alanyokkal és az adókedvezményekkel kapcsolatos szabályokról!

A 2019-es változásokról korábban közölt cikkeinket itt, a 2020-asokról ittolvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vendéglátás számlázása EU-ba

Nagy Norbert

adószakértő

Zárt végű pénzügyi lízing felmondása

Nagy Norbert

adószakértő

Számlaadás helyett nyugta kiállítása

Kelemen László

adószakértő, jogász

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X