hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gépkocsi-költségtérítés: könnyebb lesz hozzátartozó autója után igényelni

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Jelentősen megkönnyítik a gépjárműhasználathoz fűződő költségelszámolás feltételeit az új adótörvénycsomagban beterjesztett módosítások.

A jövedelemszerző tevékenység egyik jellemző költsége a munkavállaló saját személygépkocsijának hivatali, üzleti használatából adódik. A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) szerint a magánszemélyek és foglalkoztatóik számára e költségek elismerésének legegyszerűbb módja a kiküldetési rendelvény alapján történő költségtérítés, akár munkaviszonyban, akár megbízási szerződéssel, akár tiszteletdíj mellett történik személygépkocsi használatát igénylő foglalkoztatás.

A kiküldetési rendelvény a szja-törvény alkalmazásában rendszeresített olyan adózási dokumentum, amelynek alapján a saját tulajdonú személygépkocsival történő hivatali, üzleti utazás esetén a teljesített kilométertávolság (futásteljesítmény), az üzemanyag-fogyasztási norma figyelembevételével, legfeljebb az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár, valamint a fenntartási kiadások miatt kilométerenként 15 forint általános személygépkocsi-normaköltség alapulvételével meghatározott költségtérítést a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni, így azt a kifizetőnek, illetve a magánszemélynek nem kell igazolnia, bevallania.

Szintén a saját tulajdonú gépjármű használatához kapcsolódik az önálló tevékenységet folytatók számára is a kilométerenkénti 15 forint általános személygépkocsi-normaköltség alkalmazhatósága, továbbá a mezőgazdasági őstermelők, az egyéni vállalkozók számára útnyilvántartás helyett a havi 500 kilométer futásteljesítmény választási lehetősége. Az értékcsökkenés elszámolhatósága is a saját tulajdonú gépjármű használatához kötődik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen könnyítés jön 2018-tól a költségelszámolásban.

A teljes cikkhez előfizetőink illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2018-ra javasolt változásokról közölt további cikkeinket itt olvashatja!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Konszignációs raktár 2020. 01. 01-től

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlanértékesítés, áfatartalom

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X