hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Záródó kiskapuk és könnyítések az illetéktörvény módosításában

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó

A kormány által beterjesztett adócsomag több javaslatot tartalmaz az adminisztráció csökkentése érdekében, valamint bezár néhány kiskaput a törvények által biztosított jogokkal visszaélők előtt. Ezek a törekvések megmutatkoznak az illetéktörvény módosításában is.

Az illetéktörvény módosítására tett javaslat mind az adóhatóság, mind az adózók adminisztrációs terheit csökkentené.

A jövőben nem minősülne csekély összegű, de minimis támogatásnak a gépjárműadóról szóló törvény szerinti környezetkímélő gépkocsi tulajdonjogának, valamint vagyoni értékű jogának a megszerzésével összefüggő illetékmentesség. Az előterjesztő indoklása szerint a módosítás oka, hogy jelenleg az ide vonatkozó illetékelőny igénybevétele az összeghez képest aránytalanul nagy adminisztrációs teherrel jár.

Kifejezetten az adóhatóság adminisztrációs terheit csökkentő rendelkezés, hogy egyes illetékmentes vagyonszerzések esetén fizetési meghagyás kibocsátása helyett a döntést a hatóság csak az ügyiratra jegyezné fel. Nem lenne alkalmazható azonban ez az egyszerűsített eljárás ott, ahol az illetékmentesség feltételhez kötött, vagy a fizetési meghagyás kibocsátását egyéb körülmény indokolja. Ilyen körülmény lehet például, ha az adóhatóságot utólagos felülvizsgálati kötelezettség terheli.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mi változik a termőföldszerzés illetékében, továbbá hogyan szorítanák vissza az adóelkerülést!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Az adócsomag további módosításairól itt olvashat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

GDPR – adatmegőrzési idők külföldön

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Adattovábbítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén létszámszámítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close