hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Útmutató az új jövedékiadó-ellenőrzési szabályokhoz

  • NAV

2017. július 1-jén lépnek hatályba a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) és az új Jöt. egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 45/2016. (XI. 29.) NGM rendelet (a továbbiakban: Vhr.) ellenőrzésekre és jogkövetkezményekre vonatkozó szabályai.

Az új Jöt. IX. fejezete tartalmazza az ellenőrzésekre és jogkövetkezményekre vonatkozó rendelkezéseket, ezen belül a 96-98. § vonatkozik az ellenőrzésekre.

A korábbi szabályozáshoz képest a normaszöveg lényeges egyszerűsítésen ment át. Törlésre kerültek belőle azon felhatalmazó rendelkezések, melyek időközben átkerültek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvénybe (35-36. § a pénzügyőrök helyszíni intézkedési jogairól).

Egységesítették a jövedéki típusú ellenőrzéseket, megszűnt a hatósági felügyelet fogalomköre.

Az adófelfüggesztés alatt álló jövedéki termékekkel tevékenységet végzők ellenőrzése is fogalmilag a jövedéki ellenőrzés kategóriába kerül.

A jövedéki adó tekintetében korábban ellenőrzéssel lezárt időszakot nem keletkeztető kiutalás előtti ellenőrzések lehetősége megszűnik, ezen ellenőrzéseket a továbbiakban az általános szabályok szerint, ellenőrzéssel lezárt időszakot keletkeztető bevallások utólagos ellenőrzése keretében lehet elvégezni az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) szabályai szerint.

A jövedéki ellenőrzések főbb jellemzőiről, az ellenőrzések dokumentálásának szabályairól, a speciális ellenőrzési formákról, a jogkövetkezményekről (a bírságok változásairől, a bírságtételekről), valamint a mérséklés, mellőzés szabályairól bővebben olvashat a NAV "Ellenőrzések és jogkövetkezmények rendszere az új jövedéki jogszabályokban" című, 90. számú információs füzetében.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Táppénzre való jogosultság lejárta

Széles Imre

tb-szakértő

Lakásbérleti szerződés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs