hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Újabb kedvezmények a társasági adóban, már az idén is

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Kedvezmény érvényesíthető bérlakás építése, elektromos töltőállomás létesítése után, enyhül továbbá az adókötelezettséggel kapcsolatos több szabály a minap megszavazott adócsomag alapján.

Az országgyűlés a 2017. június 13-ai ülésén elfogadta az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényt, amelyben – többek között – módosultak a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao) egyes előírásai.

A módosítások egy része már a 2017. adóévre vonatkozóan is alkalmazható, másik részük 2018-ban lép hatályba.

A 2017. ADÓÉVBEN IS ALKALMAZHATÓ ELŐÍRÁSOK

1. A 2017. július 1-jével hatályba lépő előírás szerint csökkenti az adózás előtti eredményt az elektromos töltőállomás bekerülési értéke, de legfeljebb a bekerülési érték és az elektromos töltőállomás által a beruházás befejezésének adóévét követő 3 éves időszak (ami nem feltétlenül 3 adóév) alatt elért (elérhető) pozitív működési eredmény közötti különbözet. A csökkentés a beruházás befejezésének adóévében vehető igénybe. A 3 éves időszak alatt elért eredményt az adózónak kell megbecsülni.

A levont összeg adótartalma (a társasági adókulccsal számított értéke) – töltőállomásonként – legfeljebb 20 millió euróra jutó adó forint értékének megfelelő (közel 540 millió forint) összeg lehet.

Az adózó dönthet arról, hogy érvényesíti a kedvezményt vagy nem. Erre tekintettel – ha nem él a kedvezménnyel – utólag önellenőrzéssel az adóalap nem csökkenthető. Önellenőrizhető viszont pótlékmentesen az adóalap, ha a levont összeg meghaladja a tényleges különbözet összegét.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja például, hogy hogyan változnak a korai fázisú vállalkozásokra, az ellenőrzött külföldi társaságokra, a növekedési adóhitelre vonatkozó szabályok!

A teljes cikkhez előfizetőink illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2017-es változásokról itt, a 2018-asokról pedig itt olvashatja el cikkeinket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Táppénz alatt munkáltatói felmondás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás – bizonylatkiállítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Alapítványi támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs