hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Újabb kedvezmények a társasági adóban, már az idén is

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Kedvezmény érvényesíthető bérlakás építése, elektromos töltőállomás létesítése után, enyhül továbbá az adókötelezettséggel kapcsolatos több szabály a minap megszavazott adócsomag alapján.

Az országgyűlés a 2017. június 13-ai ülésén elfogadta az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényt, amelyben – többek között – módosultak a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao) egyes előírásai.

A módosítások egy része már a 2017. adóévre vonatkozóan is alkalmazható, másik részük 2018-ban lép hatályba.

A 2017. ADÓÉVBEN IS ALKALMAZHATÓ ELŐÍRÁSOK

1. A 2017. július 1-jével hatályba lépő előírás szerint csökkenti az adózás előtti eredményt az elektromos töltőállomás bekerülési értéke, de legfeljebb a bekerülési érték és az elektromos töltőállomás által a beruházás befejezésének adóévét követő 3 éves időszak (ami nem feltétlenül 3 adóév) alatt elért (elérhető) pozitív működési eredmény közötti különbözet. A csökkentés a beruházás befejezésének adóévében vehető igénybe. A 3 éves időszak alatt elért eredményt az adózónak kell megbecsülni.

A levont összeg adótartalma (a társasági adókulccsal számított értéke) – töltőállomásonként – legfeljebb 20 millió euróra jutó adó forint értékének megfelelő (közel 540 millió forint) összeg lehet.

Az adózó dönthet arról, hogy érvényesíti a kedvezményt vagy nem. Erre tekintettel – ha nem él a kedvezménnyel – utólag önellenőrzéssel az adóalap nem csökkenthető. Önellenőrizhető viszont pótlékmentesen az adóalap, ha a levont összeg meghaladja a tényleges különbözet összegét.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja például, hogy hogyan változnak a korai fázisú vállalkozásokra, az ellenőrzött külföldi társaságokra, a növekedési adóhitelre vonatkozó szabályok!

A teljes cikkhez előfizetőink illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2017-es változásokról itt, a 2018-asokról pedig itt olvashatja el cikkeinket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átvételi elismervény

Nagy Norbert

adószakértő

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close