hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Társaságiadó-csökkentés: mit mondanak a vállalkozók a 9 százalékról?

  • MTI
1

Pozitív üzenetnek, komoly előre lépésnek értékelték a társasági nyereségadó csökkentésére vonatkozó miniszterelnöki bejelentést vállalkozók érdekképviseleti szervezetek.

Orbán Viktor egy mai budapesti konferencián jelentette be, hogy jövőre egyszámjegyű, 9 százalékos és arányos lesz a vállalati nyereségadó, ami egyaránt vonatkozik a kis- és középvállalatokra, valamint a nagyvállalatokra.

OLVASSA EL cikkünket a miniszterelnöki bejelentésről: 9 százalékos lesz a társasági adó 2017-ben Orbán szerint

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az MTI-nek nyilatkozva pozitív üzenetnek nevezte a nyereségadó csökkentését.  Hozzátette azonban, hogy véleménye szerint a járulékcsökkentés és a minimálbér kérdéskörét kellene rendezni mielőbb annak érdekében, hogy látható legyen a vállalatok költségszerkezetének új összetétele, amely megmutatja, az adott cégnél lesz-e nyereség. A társasági adó mérséklése ugyanis csak azoknak a cégnek "ajándék", ahol van nyereség – jegyezte meg.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) támogatja az adó mértékének csökkentését, hiszen a szervezet is azt javasolta, hogy töröljék el a jelenleg érvényben lévő 500 millió forintos adóalap értékhatárt, amely összegig 10 százalék, fölötte pedig 19 százalék a társasági adó, és egységesen 10 százalék legyen az adókulcs – mondta Parragh László, az MKIK elnöke az MTI-nek.

Úgy vélte, az adócsökkentésnek üzenetértéke van, és véleménye szerint a költségvetést nem fogja befolyásolni. Az MKIK abban bízik, hogy az adócsökkentés hatására a cégek bátrabban fogják Magyarországra hozni adózási tevékenységüket, és így a költségvetés nominál értékben nem jár rosszabbul – fejtette ki Parragh László.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara üdvözli, és nagy előrelépésnek tartja a társasági nyereségadó 9 százalékra csökkentését – nyilatkozta Győrffy Balázs, a köztestület elnöke. Hozzátette: a lépés komoly segítséget jelent az agrár- és élelmiszeripari vállalkozásoknak. Úgy vélte: az intézkedés nyomán olyan források állnak majd a cégek rendelkezésére, amelyeket a versenyképesség növeléséhez szükséges fejlesztésekre, illetve a munkavállalók béreinek emelésére tudnak fordítani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
x1x

Vajon az egyéni vállalkozók 10%-os vállalkozói nyereségadója is 9%-ra csökken, vagy csak a TAO?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szja-visszatérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Alapanyag árának számlára történő utalása és számlázás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs