hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Olcsóbb lehet a szilveszteri menü: így is számlázhatnak a szállodák

  • adozona.hu
1

Szállodában év végén értékesített csomagajánlatok keretében ételt és nem alkoholtartalmú italt is fogyasztó vendégeknek hány százalékos áfával kell számlázni, ha már 2017-ben jelentkeznek ki a szállodából, amikor 18 százalékra csökken az említett termékek áfatartalma az idei 27 százalékról? – kérdezte olvasónk. Dr. Kelemen László jogász, adószakértő válaszolt.

Szállodánkban év végén értékesített csomagokban többnapos szállás, étkezés (szilveszter) tartozik. Várható távozás, számlázás 2017. január 1-jén. Közben az étel, helyben készített, nem alkoholtartalmú ital (kávé) áfája 18 százalékra változik. Hogyan kell helyesen számlázni? A számlán minden dátum 2017. évi, ezért 18 százalékkal az ételt és az említett italt is? Minden tételt rögzítünk a pénztárgépben. Ha a vendég 2016. december 30-án étkezik, és nem alkoholtartalmú italt fogyaszt, az még 27 százalékos áfájú. A szállásdíjjal egütt fog fizetni, távozáskor, már 2017-ben. Mi a teendő, ha a pénztárgépbe 27 százalékos áfával rögzítjük a terméket, a számlán pedig 18 százalékos áfa szerepel? – kérdezte olvasónk.

Az áfatörvény hatályba léptető rendelkezései a következőképpen szabályozzák a kérdést (305. pragrafus (2) bekezdés): “a 3/A számú melléklet II. részének a Mód6 törvénnyel megállapított 4. pontját azokban az esetekben kell alkalmazni először, amelyekben a 84. § szerint megállapított időpont 2017. január 1-jére vagy azt követő időpontra esik”.

Azaz elsőként azt kell azonosítani, hogy mi az ügylet teljesítési időpontja. Ha például – mint a kérdésben említett esetben – szilveszteri csomagról beszélünk, akkor a felek megállapodásától függően lehet a teljesítés időpontja 2017. január 1-je utáni is. Ekkor már a teljes étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ 55.30.1-ből) a kedvezményes adókulcs alá esik.

A pénztárgépes kérdés ugyanakkor nem értelmezhető – jegyezte meg szakértőnk –, ha ugyanis a pénztárgépben rögzítik az adott tételt, akkor azt nem lehet még egyszer számlázni. A jogszabály 159. paragrafusának, a 165. paragrafus (1) bekezdés b) pontjának, valamint a 166. paragrafusának együttes olvasata alapján egy adott ügylet esetében az adóalany vagy számlaadási vagy nyugtaadási kötelezettséget teljesít, e kettő sosem történhet párhuzamosan – szögezte le dr. Kelemen László.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
AsaHollos

Tisztelt Dr.Kelemen Úr!
Bizonyára Önnek is van szállodai vendégként hasonló tapasztalata a kérdésben vázolt helyzetről, amikor a napi italfogyasztást (kávé, üdítők, szeszes italok) rögzítik az étterem pénztárgépén, amit nem a tényleges fogyasztáskor fizet a vendég, csak aláírásával igazolja a fogyasztást és a szobaszámlához írják azt, amit ténylegesen a távozáskor fog rendezni a szoba árával együtt! Tehát itt csak a pénzügyi rendezés történik 2017-ben, a tényleges fogyasztások még 2016-ban 27%-os áfával történtek.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közvetített szolgáltatás/alvállalkozói teljesítés

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szeszes ital dekorációként

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Rejtett munkaviszony egyéni vállalkozó esetén?

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs