hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Decemberben, januárban fizessen? Az áthúzódó kifizetések adószabályai

  • Surányi Imréné okleveles közgazda
1

Az óév-újév fordulóján a különböző pénzbeli és nem pénzbeli kifizetéseket, juttatásokat érintő kérdés, hogy melyik év szabályai szerint kell az adókötelezettségeket megállapítani. Cikkünk a legfontosabb eseteket foglalja össze.

Bérek

Ha a munkaviszonyból származó, előző naptári évre vonatkozó bevételt, a munkáltató által kifizetett adóköteles társadalombiztosítási ellátást a következő év január 10-éig fizetik ki, azt az előző naptári év utolsó napján megszerzett jövedelemnek kell tekinteni [szja-törvény 26. § (1) bekezdés]. Tehát a decemberi bérre, a munkáltató által kifizetett decemberi táppénzre még 27 százalék szochót kell fizetni. Ha viszont valamilyen okból később, például január 11-én történik a kifizetés, már a 22 százalék szocho vonatkozik, és azt januári kötelezettségként, február 12-éig kell a ’08-ason bevallani. Az előzőek érvényesek a havi 100 ezer forintot meghaladó üzemanyag-megtakarítás címén kifizetett összegre is, valamint a munkába járási költségtérítésnek a szja-törvény 25. paragrafus (2) bekezdésének b) pontjában meghatározott összeget meghaladó részére is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a nem munkaviszonyból származó kifizetésekre, a munkába járás költségtérítésére, általános személygépkocsi normaköltségre, a béren kívüli és egyes meghatározott juttatásokra vonatkozó szabályokat.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Thedebut

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődnék, hogy hol jelent meg a a NAV Tájékoztató az előző évi gépkocsi költségtérítés 2017-évben történő 15.Ft/km összeg kifizethetőségéről, hivatkozva az alábbi tájékoztatójára,
Köszönettel:
Kiss Gézáné
"Mindkét rendelkezésből az következne, hogy a kilométerenként 15 forint a hatályba lépést követően munkában töltött napokon, illetve a hatályba lépést követően keletkezett útnyilvántartás alapján megvalósult futásteljesítményre vonatkozna, azonban a NAV tájékoztatója szerint „a 2017. január 1-jét követően kifizetett költségtérítéseknél kilométerenként 15 forint fizethető ki adómentesen akkor is, ha az említett költségek 2016. évben merültek fel a magánszemélynél”.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tagnak adható kölcsön

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Magyarországi cég, angol ügyvezető

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Főállású katás 4 órás munkaviszonya

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close