hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

5 százalékos áfa: NAV-NGM tájékoztató a baromfitermékekről

  • adozona.hu

Tájékoztatót tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal arról, hogy mely esetekben alkalmazható az egyes baromfitermékek értékesítésekor 2017. január elsejétől az 5 százalékos áfakulcs. Kiderült: a pácolt hús drága marad.

Január 1-jétől új, 52. ponttal egészül ki az általános forgalmi adóról (áfa) szóló 2007. évi CXXVII. törvény 3. számú mellékletének I. része, s ebből következően az 5 százalékos adómérték alá tartozik a 0105 vtsz. alá tartozó baromfi élelmezési célra alkalmas húsa, vágási mellékterméke és belsősége frissen, hűtve vagy fagyasztva.

E pont alapján azokra a termékekre alkalmazandó 5 százalékos adómérték, amelyek az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 176. paragrafus (13) bekezdésének a) pontja szerinti időállapotú – 2002. július 31-ei – besorolási rendje szerint a 0207 vámtarifaszám (vtsz) alá tartoznak.

A hivatkozott 0105 vámtarifaszám alá tartozó baromfi a Gallus domesticus (közönséges házityúk) mellett a kacsa, a liba, a pulyka és a gyöngytyúk is. Nem tartoznak azonban a 0105 vtsz. alá más szárnyasok, még akkor sem, ha azokat „háztájiként” tenyésztik, például a galamb, a vadkacsa, a vadliba, a fácán, a fogoly, a fürj stb. Az utóbb említett – nem 0105 vámtarifaszám alá tartozó – szárnyasok húsának értékesítése során tehát nem alkalmazható kedvezményes adómérték.

A 0105 vtsz alá tartozó baromfi húsát, vágási melléktermékét, vagy belsőségét abban az esetben kell élelmezési célra alkalmasnak tekinteni, amennyiben azt az illetékes hatóság emberi fogyasztásra, illetve emberi fogyasztásra szánt élelmiszer előállításához felhasználhatónak minősítette. A minősítés szempontjából a jövőbeni felhasználási cél nem releváns. Kedvezményes áfakulcsú a hús abban az esetben is, ha emberi fogyasztásra alkalmas, de abból később állateledelt (például kutyák vagy macskák etetésére szolgáló konzervet) készítenek. (Az említett elhatároló szempontok alapján élelmezési célra nem alkalmas baromfihús értékesítése során tehát nem alkalmazható kedvezményes adómérték.)

A kereskedelmi vámtarifa 2. árucsoporthoz tartozó 4. számú kiegészítő megjegyzése az egyes baromfi részek vonatkozásában nem teljes körűen, mindazonáltal meghatározza bizonyos részek fogalmát az alábbiak szerint:

Baromfi felezve: a baromfi teste hosszában, a szegycsont és a hátgerinc közötti síkban félbevágva.

Baromfi negyedelve: a félbevágott baromfitestből keresztirányú vágással nyert combnegyed vagy mellnegyed.

Egész szárny, a szárnyvéggel együtt: a felkarcsontot, a sing- és az orsócsontot, valamint az ezeket körülvevő izomszövetet tartalmazó baromfidarab. A szárnyvéget, a kéztőcsontokat is beleértve, el is távolíthatják róla. A vágásokat az ízületeknél kell végrehajtani.

Mell: a szegycsontot és az annak két oldalán lévő bordákat, a mindezeket körülvevő izomszövetet tartalmazó baromfidarab.

Comb: a combcsontot, a síp- és szárkapocscsontokat, valamint az ezeket körülvevő izomszövetet tartalmazó baromfirész. A két vágást az ízületeknél kell elvégezni.

Pulykacomb: a combcsontot és az azt körülvevő izomszövetet vagy a combcsontot, a síp- és szárkapocscsontokat, valamint az ezeket körülvevő izomszövetet tartalmazó pulykadarab. A két vágást az ízületeknél kell végrehajtani.

Pulyka alsócomb: a síp- és szárkapocscsontokat, valamint az ezeket körülvevő izomszövetet tartalmazó pulykadarab. A két vágást az ízületeknél kell végrehajtani.

Kacsa- vagy libakabát: a megkopasztott és teljesen kivéreztetett kacsa vagy liba fej vagy lábak nélkül, a testi csontok (mellcsontok, bordák, gerinc és keresztcsont) nélkül, de a combcsonttal a sípcsonttal és a felkarcsonttal együtt.

Baromfirészek csonttal: az adott baromfirész az összes csontot tartalmazza, abból még részlegesen sem távolítottak el csontot, vagy csontrészt. A baromfirészek lehetnek továbbá nyúzva, mely tény nem változtatja meg a megítélésüket.

Vágási melléktermék: a fej és annak részei, a láb, a nyelv, a nyak és a bőr.

Belsőség: a szív, a máj, a vese, a tüdő, a hasnyálmirigy, a zúza, a lép, a gerincvelő, a petefészek, illetve a tojáskezdemények, valamint a here.

A 6. számú kiegészítő megjegyzés a) pontja alapján nem tartozik a 2. árucsoportba (ennek megfelelően a 0207 vtsz. alá) a nyers fűszerezett hús. A pácolás olyan megmunkálás, mely túlmutat a 2. árucsoportban megengedett megmunkálásokon, miáltal az ilyen áruk (pácolt húsok) nem tartozhatnak a 2. árucsoportba.

Nem megengedett továbbá a 0207 vtsz. alkalmazása során a fűszerek, olaj, különféle savak (például ecet) stb. hozzáadása, valamint a sózás, sós lében tartósítás (a sózásról bővebben a 2. árucsoporthoz tartozó 7. számú kiegészítő megjegyzés szól), vagy a füstölés (például füstölt libacomb 0210 vtsz.).

Lehet viszont a hús gyengén cukrozva vagy cukros vízzel meglocsolva, illetve fehérjét bontó enzimekkel (például papainnal) kezelve, és a 0207 vtsz. alá tartozik a hús akkor is, ha porhanyósító eljáráson ment keresztül, lehet továbbá vágva, szeletelve, aprítva (darálva) is.

Utóbbiakhoz kapcsolódva megjegyzendő, hogy a darált húsok keverékeinek osztályozása során a harmonizált áruleíró és kódrendszer alkalmazására vonatkozó általános szabályok közül a 2. és a 3. szabályban foglaltak az irányadók. Ennek megfelelően a darált húsok keverékeinek esetében a legnagyobb arányban jelen lévő alkotórész alapján kell osztályozni a terméket. Amennyiben ez nem állapítható meg, vagy azonos arányban vannak jelen az alkotórészek (például 50 százalék sertés, 50 százalék csirke), abban az esetben a szóba jöhető vámtarifaszámok közül számsorrendben az utolsó vtsz. alá kell osztályozni a keveréket. Ha a kevert darált hústermék már nem 0207 vtsz. alá tartozik, akkor az értékesítés során értelemszerűen nem alkalmazható a baromfihúsra vonatkozó kedvezményes adómérték.

A kereskedelmi vámtarifa az egyes baromfikat azok feldolgozottságától függően az alábbiak szerint írja le:

– 83 százalékos csirke: tisztított és belezett csirke;

– 70 százalékos csirke: tisztított, bontott, fej és láb nélküli, de nyakkal, szívvel, májjal és zúzával együtt bemutatott csirke;

– 65 százalékos csirke: a tisztított, bontott csirke, fej és láb, nyak, szív, máj zúza nélkül;

– 80 százalékos pulyka: tisztított, bontott pulyka, fej és láb nélkül, de nyakkal, szívvel, májjal, zúzával;

– 73 százalékos pulyka: tisztított, bontott pulyka, fej, láb, nyak, szív, máj, zúza nélkül;

– 85 százalékos kacsa: tisztított, kivérzett, belezett, de nem bontott, fejjel és lábbal;

– 70 százalékos kacsa: tisztított és bontott, fej és láb nélkül, de nyakkal, szívvel, májjal és zúzával;

– 63 százalékos kacsa: tisztított és bontott, fej, láb, nyak, szív, máj és zúza nélkül;

– 82 százalékos liba: tisztított, kivérzett, nem bontott, fejjel és lábbal;

– 75 százalékos liba: tisztított és bontott, fej és láb nélkül, szívvel és zúzával vagy anélkül.

Az így feldolgozott baromfik – amennyiben azokon nem végeztek a fentiekben említett, a 0207 vtsz. alkalmazását kizáró megmunkálást (például nem fűszerezték) – értékesítése során a kedvezményes adómérték alkalmazandó.

Hatálybalépés

A módosítás hatálybalépésével kapcsolatos átmeneti rendelkezést az áfatörvény 304. paragrafusának (1) bekezdése tartalmazza, amelynek értelmében az 5 százalékos áfakulcsot azokban az esetekben kell alkalmazni először, amelyekben a törvény 84. paragrafusa szerint megállapított időpont – vagyis a termékértékesítés teljesítési időpontja – 2017. január 1-jére vagy azt követő időpontra esik.

A főszabálytól eltérően, az áfatörvény 84. paragrafusának (2) bekezdésében meghatározott esetekben a fizetendő adó megállapításakor érvényes adómértéket kell alkalmazni. Mivel a 84. paragrafus (2) bekezdése a termék közösségen belüli beszerzését, az előleg fizetését, az áfatörvény 64. paragrafusának (2)-(3) bekezdései szerinti termékimportot és a 60. paragrafusa alá tartozó fordítottan adózó ügyleteket nevesíti, ezeknek megvalósulása esetén a 3. számú melléklet I. rész új pontja alá tartozó termék értékesítésekor akkor alkalmazandó 5 százalékos adómérték, ha az az időpont, amelyben a fizetendő adót meg kell állapítani 2017. január 1-jére vagy azt követő időpontra esik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társaság katája, tb-je

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close