hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Figyelem: így szerezhet visszamenőleg havi 5 ezer forintot!

  • adozona.hu
1

Ha az Országgyűlés elfogadja, akkor az első házasoknak 24 hónapig – a családi kedvezmény mellett is – jár a havi 5 ezer forintos állami nászajándék, hívta fel a figyelmet közleményében az NGM.

Az első házasoknak járó kedvezmény a családi kedvezménnyel együtt igénybe vehető lesz. Az esküvőt követő hónaptól érdemes rögtön az adóelőlegből érvényesíteni a havi 5 ezer forint összegű állami nászajándékot. Az igénybevétel rendkívül egyszerű: a munkáltatónak le kell adni egy úgynevezett adóelőleg-nyilatkozatot, amely tartalmazza, hogy a kedvezményt a férj vagy a feleség veszi igénybe, vagy azt, hogy az összeget a házaspár megosztja. 

Ha az Országgyűlés megszavazza az adócsomagot, akkor az új szabály már a 2014. december 31-ét követően megkötött frigyek esetében is alkalmazható. Így azok a házaspárok, akiknek tavaly gyermeke született, a 2015-ös szja-bevallásukat egy egyszerű önellenőrzéssel módosíthatják. A nyomtatvány beérkezéstől számított 30 napon belül már meg is kapják a havi 5 ezer forintos állami nászajándékot.

Az szja-bevallások adatai szerint 2015-ben majd 22 ezer ifjú házas vette igénybe a havi 5 ezer forintos állami nászajándékot, amellyel összességében 500 millió forintot spóroltak. A KSH nyilvántartása alapján tavaly 46 ezer házasságot kötöttek, vagyis a tavaly kötött frigyek kevesebb, mint felében vették csak igénybe a kedvezményt.

A jelenlegi szabályozás szerint az állami nászajándék 24 hónapig, de legfeljebb addig jár, ameddig szülővé nem válik a házaspár, vagyis a családi kedvezményre való jogosultság megnyíltáig.

Az adócsomag elfogadásával a kedvezmény a boldogító igen kimondását követő hónaptól 24 hónapig érvényesíthető – még akkor is, ha az esküvőt követően a feleség egyben kismamává is válik. A havi 5 ezer forintos adókedvezmény azoknak jár, ahol legalább az egyik házastárs első házasságát köti.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Kamupipőke

A zótár előtt vagy elég a zanyakönyvező is?

Hányás!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pontgyűjtési kérdés

Nagy Norbert

adószakértő

Csed – átalányadózó vállalkozás alkalmazottal

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1