adozona.hu
Éttermi áfa: újabb kérdések és újabb válaszok a NAV-tól
//adozona.hu/2017_es_valtozasok/Ettermi_afa_ujabb_kerdesek_es_ujabb_valaszo_GF8F81
Éttermi áfa: újabb kérdések és újabb válaszok a NAV-tól
Milyen áfakulccsal kell számlázni, ha a vendég már előre jelzi, hogy a levest helyben kívánja elfogyasztani, míg a második fogást elvitelre kéri, ha a vendég viszi vissza a tálcát, ha nagyobb társaság egyben kéri a számlát, és azon vodkás narancslé is szerepel, az italautomatával előállított szénsavas üdítőt vagy a máshol készített, az étterem saját ételeivel, italaival együtt kínált süteményeket savanyúságokat? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal újabb gyűjteményt tett közzé az étkeztetési szolgáltatásra alkalmazható kedvezményes adómértékkel kapcsolatban felmerülő gyakran ismételt kérdésekről.
1. Termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás valósul meg az olyan melegkonyhás önkiszolgáló étterem esetén, ahol biztosított a fogyasztáshoz asztal, ülőhely, megfelelő evőeszköz, szalvéta, azonban az asztalokat nem szedik le, hanem kiírásban hívják fel a vendéget a tálca visszavitelére?
A szolgáltatásnyújtásnak történő minősítéshez nem feltétlenül szükséges, hogy az ételt, italt felszolgálják, tehát az önkiszolgáló étkezőhelyeken is megvalósulhat szolgáltatásnyújtás. Így abban az esetben, ha az étel, illetve a helyben készített alkoholmentes ital helyben fogyasztásra történő értékesítése úgy valósul meg, hogy a helyben fogyasztáshoz megfelelő környezet, eszközök (például asztal, ülőalkalmatosság, evőeszközök, szalvéta stb.) biztosított, önmagában az a körülmény, hogy a tányérokat, tálcákat nem szedik össze (mert az a vendégek feladata), még nem eredményezi azt, hogy a kérdésben szereplő ügylet termékértékesítésnek minősül.
2. Milyen adókulcsot alkalmazzon a menünél az étterem, ha a vendég már előre jelzi, hogy a levest helyben kívánja elfogyasztani, míg a második fogást elvitelre kéri?
A kérdésből következően a vevő már a rendeléskor jelzi, hogy a menü egy részét helyben fogyasztja, a második fogást pedig elvitelre kéri, így – tekintettel arra, hogy a helyben fogyasztással, mint szolgáltatással együtt az elvitelre történő értékesítéssel egy termékértékesítés is megvalósul – az ügyletet meg kell bontani. Az étkeztetési szolgáltatásokra vonatkozó kedvezményes adómérték [feltéve, hogy a kedvezményes kulcs alkalmazására vonatkozó egyéb feltételek (például megfelelő SZJ szám) is teljesülnek] kizárólag a szolgáltatásra alkalmazható, míg az elvitelre értékesített étel az adott termékre vonatkozó adómértékkel adózik.
3. A helyben készített, nem alkoholtartalmú italok körébe tartozik a jellemzően gyorséttermekben használt italkészítő automatából a sűrítményből szódavíz hozzáadásával kiszolgált szénsavas üdítőital is. Kérdésként merült fel, hogy az automata által a vízhez szénsav hozzáadásával készített szódavíz tekinthető-e helyben készített italnak?
A vízhez az adott vendéglátóhelyen szénsav hozzáadásával készített szódavíz helyben készített italnak minősül, így az egyéb feltételek fennállása esetén (ha egyébként az SZJ 55.30.1 alá tartozó szolgáltatásnyújtás történik), az ügyletre a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs vonatkozik.
4. Egy étterembe egy csoport érkezik, a számlát nem személyenként, hanem egyben kérik kiállítani. A csoport helyben készített narancslevet is fogyaszt. A vendégek egy része alkoholt is kér a narancslébe (vodka-narancs). Hogyan alakul ezen italok általános forgalmi adójának mértéke?
Az alkalmazandó általános forgalmi adó mértékének meghatározásánál fontos szempont, hogy a vendég rendelése mire irányul. Ha a vendég helyben készített narancslét rendelt, akkor az – a szolgáltatásnyújtásra vonatkozó egyéb feltételek fennállása esetén – a kedvezményes 18 százalékos adómérték alá tartozik. A vendég által rendelt vodka a 27 százalékos adómérték alá tartozik. Amennyiben pedig a vendég vodka-narancsot rendelt, akkor ez az ital – tekintettel arra, hogy az alkoholtartalmú italok még helyben készítés esetén sem tartozhatnak a kedvezményes adómérték alá – szintén 27 százalékos adókulccsal adózik. Az, hogy a szolgáltatatásról a számlát nem személyenként, hanem egyben kérik kiállítani, a szolgáltatás adómértékét nem befolyásolja.
5. Munkahelyi étkeztetésnek minősül-e az étkeztetési szolgáltatás attól, hogy a vendég SZÉP-kártyával fizet?
Egy adott étkezőhelyi szolgáltatásnyújtás önmagában attól, hogy az ellenérték megtérítése SZÉP-kártyával, szociális kártyával, étkezési utalvánnyal vagy más, ezekhez hasonló pénzhelyettesítő eszközzel történik, nem minősül munkahelyi étkeztetésnek.
6. Az étteremben a melegkonyhás étel mellett felszolgált, egyébként az étlapon önálló árral szereplő savanyúságra, illetve süteményre lehet-e alkalmazni a kedvezményes adókulcsot? A felszolgált savanyúságot, süteményt nem az étterem készíti, hanem egy másik adóalanytól készen vásárolja.
Olyan esetben, ha a főzőkonyhát üzemeltető vendéglátó egység nem mindent maga állít elő, hanem – hangsúlyozottan – kiegészítő jelleggel például süteményt, savanyúságot készen szerez be mástól, és ezeket is felszolgálja a saját maga által készített ételek mellett a vendégei részére, akkor ezek a kiegészítő ételek az étkezőhelyi szolgáltatás részévé válnak, azok elkülönített kezelésére nincs szükség. Tehát amennyiben a szolgáltatás az SZJ 55.30.1 alá tartozik, úgy arra a kedvezményes adómérték alkalmazandó.
Hozzászólások (0)