hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Illeték, gépjárműadó, regisztrációs adó: ezt kell tudni a változásokról

  • Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló

Érdemes lehet várni a gépjármű-beszerzésekkel, ugyanis jövőre az adócsomag alapján csökkenhetnek az illetékekre, gépjárműadóra és regisztrációs adóra vonatkozó kötelezettségek.

E módosítások között kiemelt szerepet játszik a környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele.  Végre teljesülne az a korábban szakértők által is javasolt szempont, mely szerint illetékmentessé válhatna a kizárólag elektromos meghajtású járművek mellett az egyéb környezetkímélő járművek visszterhes megszerzése is. Ezen járműkör meghatározásánál a szabályozás a gépjárműadóról szóló törvényre utal vissza. A javaslat szerint környezetkímélő – és így a gépjárműadó, illetve a cégautó-adó fizetése alól „mentesülő” – gépjármű az, amely a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet (a továbbiakban: KöHÉM rendelet) szerint elektromos gépkocsinak, vagy nulla emissziós gépkocsinak minősül. A KöHÉM rendelet alkalmazásában elektromos gépkocsi a tisztán elektromos, a külső töltésű (plug-in) hibrid elektromos és a növelt hatótávolságú hibrid elektromos jármű. A nulla emissziós gépkocsi pedig az, amely rendeltetésszerű használata során nem bocsát ki a rendeletben szabályozott légszennyező anyagot. A környezetkímélő gépjárművek környezetvédelmi osztálya „5E”, „5P”, „5N” vagy „5Z”. A definíció értelmében továbbra is mentesség illeti meg a kizárólag elektromos meghajtású személygépkocsit. E mentesség az uniós állami támogatási szabályokkal való összhang érdekében de minimis (csekély összegű) támogatásként vehető igénybe.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja milyen módosítás lesz a haszonjárműveknél, a gépjárműadóban és a regisztrációs adóban!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adomány Kárpátaljára

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Személygépkocsi áfa levonása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Tárgyi eszköz értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close