hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Figyelem, így változtak a lakásáfa szabályai július közepén!

  • adozona.hu

Az áfatörvény július közepétől hatályos módosítására hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhatóság legfrissebb tájékoztatójában.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) egyes ingatlanokkal kapcsolatos ügyleteket érintő, 2016. július 16-ától hatályos módosítása az építésügyi jogszabályok változásán alapul.

Az építésügyi jogszabályok 2016. január 1-jétől bevezették az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység jogintézményét. Az egyszerű bejelentés bevezetésével lényegében a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése esetén megszűnt az építési engedélyezési eljárás, csupán bejelentési kötelezettséget ír elő a jogszabály.

A bejelentést követő 15 nap elteltével az építési tevékenység megkezdhető. Az egyszerű bejelentés alapján megkezdett épületet a bejelentéstől számított tíz éven belül fel kell építeni, és az illetékes hatóságtól a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítványt kell kérni.

Az áfatörvény ezen szabályozással összefüggő módosításának eredményeként az egyszerű bejelentéshez kötött ügyleteket az építési engedélyhez kötöttekkel azonos elvek szerint kell megítélni.

2016. július 16-ától az adóalanyként teljesített sorozatjellegű ingatlanértékesítések körébe tartozik az olyan ingatlan eladása is, amelynek építése egyszerű bejelentés alapján valósult meg, és a beépítés tényét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítása, illetve az eladás között még nem telt el 2 év [áfatörvény 6. § (4) bekezdés b) pont bb) alpontja].

Fordított adózás alá esik az ellenérték fejében – és az áfatörvény 142. § (3)–(4) bekezdéseinek megfelelő személyek között – megvalósuló olyan építési-szerelési, egyéb szerelési munka, amely olyan ingatlan létrehozatalára irányul, amely ingatlan létrehozatala egyszerű bejelentéshez kötött, feltéve, hogy az adott építési-szerelési, egyéb szerelési munka áfatörvény szerinti teljesítési időpontja 2016. július 16-ára vagy azt követő napra esik [áfatörvény 142. § (1) bekezdés b) pontja].

Olyan ingatlan értékesítése, amely ingatlan egyszerű bejelentés alapján valósult meg, és a beépítés tényét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítása, illetve az értékesítés között még nem telt el 2 év, adóköteles ügylet [áfatörvény 86. § (1) bekezdés j) pont jb) alpontja]. Amennyiben a beépítés tényét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítása, illetve az értékesítés között nem telt el 2 év, és az értékesített ingatlan olyan, többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakás, amelynek az összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, vagy olyan egylakásos lakóingatlan, amelynek az összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 négyzetmétert, 5 százalékos adómérték alkalmazandó, egyéb ingatlanok esetében az alkalmazandó adómérték 27 százalék.

Ha a beépítés tényét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítása és az értékesítés között már legalább 2 év eltelt, akkor az ingatlan értékesítése főszabály szerint adómentes, ha viszont az ügyletet teljesítő adóalany az ingatlan értékesítéseire adófizetési kötelezettséget választott, 27 százalékos adómérték alkalmazandó.

A következő törvényi és kormányrendeletben rögzített jogszabályokra kell tekintettel lenni:

– az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 33/A §,

– az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. kormányrendelet,

– a – 2016. január 1-jétől hatályos – a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről és egyes építésügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 456/2015. kormányrendelet, valamint

– a 2016. július 1-jével az utóbb hivatkozott kormányrendelet helyébe lépett, a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. kormányrendelet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített ipa választása

Szipszer Tamás

adószakértő

Visszafizetésre kötelező határozat

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs