hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nőhet a reklámadó a 2015-ös változtatások miatt

  • Erdős Gabriella, TaxMind Kft.

Lesznek, akik a mostaninál több reklámadót kell majd fizetniük, ha az Országgyűlés az eredetileg benyújtott tartalommal fogadja el a 2015-ös évre szóló adócsomagnak az idén bevezetett új teherre részét.

A 2015-ös adóváltozásokat tartalmazó csomag érinti a reklámadóról szóló 2014. évi XXII. törvény szabályait is; pontosításokat fogalmaz meg a tört évben felmerülő adófizetési kötelezettséggel, illetve a naptári évtől eltérő adóéves adóalanyokkal kapcsolatban.

Marad a reklámadó

A reklámadó beváltotta a hozzáfűzött reményeket, ezért hasonlóan más országokhoz, a jövőben is lesz reklámadó Magyarországon – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

2014. augusztus 21-éig több mint 700 adózótól érkezett bevallás a NAV-hoz, a befolyt bevételek a kormány előzetes várakozásának megfelelnek – tette hozzá a tárca.


Naptári évnél rövidebb időszakban felmerülő adófizetési kötelezettség esetén az adóalapot fel kell szorozni éves szintre, és az így nyert számított éves adóalap alapján kell az adósávokat meghatározni. Az adófizetési kötelezettséget a számított adóalapra az éves mértéktábla segítségével kell kiszámítani, majd az így kijött elméleti adófizetési kötelezettségnek a naptári napokra arányosított részét kell adófizetési kötelezettségként megállapítani. A rendelkezés a reklám (saját célú, vagy üzletszerű) közzététele következtében felmerülő adófizetési kötelezettségre vonatkozik, és a változtatás eredményeként az adót magasabb mértéken kell majd a törtévre megfizetni, amennyiben az évesítés miatt a 12 hónapra jutó összeg magasabb adósávba tartozna.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen változás várható a naptári évtől eltérő üzleti évet alkalmazó vállalatok reklámadójának számításában! 
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás fogtechnikus

Szipszer Tamás

adószakértő

Számviteli feljegyzés, "vegyes" bizonylat kellékei

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vásárolt szoftver

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close