hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Beléptetőrendszer jön a finanszírozott egészségügyi szolgáltatóknál, szigorítások a CTI-MRI vizsgálatoknál

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

A Magyar Közlöny 66. számában jelent meg 2024. évi XXIX. törvény, amely többek között egészségügyi és egészségbiztosítási törvényeket is módosít. Ezen módosítások kapcsán – ahogy azt előző cikkünkben is jeleztük – az alábbiakban az egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozókra (kitérve a beléptetőrendszerre és a struktúra átszervezésére), valamint a CTI-MRI-re vonatkozó új szabályokról adunk tájékoztatást.

Elsőként nézzük meg az állami fenntartású intézmények beléptetőrendszerére vonatkozó új szabályt.

1. Beléptetőrendszer alkalmazása

2025. január 1-jétől lép hatályba, hogy az állami fenntartású egészségügyi intézmények esetében a munkáltató – az egészségügyi ellátás folyamatossága biztosítása érdekében – egységes beléptetőrendszer alkalmazásával ellenőrizheti dolgozóinak munkaidőbetartását, az intézménybe történő be- és kilépését.

Adatkezelés a beléptetőrendszer kapcsán

A munkáltató beléptetőrendszer alkalmazásával tudomására jutott, az egészségügyi szolgáltatóval munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személy munkaidejének betartására, az intézménybe történő be- és kilépésére vonatkozó személyes adatokat az ellenőrzött tevékenységgel összekapcsolható módon az adatkezelés célja szerinti ellenőrzés lefolytatásához szükséges mértékben és időtartamban, de legfeljebb a be- és kilépéstől számított egy évig kezeli.

Olvassa el az Adózóna korábbi cikkét „Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni, változnak a méltányossági támogatás szabályai” címmel!

Továbbá az egységes beléptetőrendszer használata és az ehhez kapcsolódó ellenőrzése érdekében a munkáltató – a munkavégzésre irányuló jogviszonyra irányadó törvényben meghatározott adatokon túlmenően – legfeljebb a jogviszony fennállásának idejéig kezeli az egészségügyi szolgáltatóval munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személy arcképmását.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megismerheti a finanszírozott egészségügyi szolgáltatók dolgozóira, továbbá a CTI-MRI-re vonatkozó új szabályokat.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Társasház adózása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink