hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vége az Erste magánnyugdíjpénztárnak

  • MTI

Az Erste Nyugdíjpénztár a magán-nyugdíjpénztári ágazat végelszámolással történő, jogutód nélküli megszüntetésének kezdeményezését javasolja a közgyűlésnek, 2012. július 1-jével - közölte az Erste.

A közleményben a lépést a magán-nyugdíjpénztári szektor megváltozott szabályozási környezetével és a gazdaságos működtetés ellehetetlenítésével indokolják.
   
Mohr Lajos, az Erste Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója a közleményben kifejti, hogy a magánnyugdíjpénztárakat érintő kedvezőtlen, tavaly év végi törvényi változások kényszerhelyzet elé állítják a piac szereplőit. Mivel az új szabályozás értelmében a magánpénztári befizetések továbbra is az állami alapba folynak, a magánpénztáraknak nincs bevételük, amiből működhetnének. Emiatt az Erste Nyugdíjpénztár magánpénztári ágazatának működtetése hosszú távon nem tartható fenn, csak abban az esetben, ha a pénztártagok önkéntesen támogatnák az ágazat működését, ami viszont nem elvárható - áll a közleményben.
   
Az Erste Nyugdíjpénztár február 28-ig levélben tájékoztatja a magán-nyugdíjpénztári ágazat tagjait a jogszabályi változásokról, az állami nyugdíjrendszerbe átlépés lehetőségéről és a végelszámolásról.
   
Mohr Lajos kiemelte: az Erste Nyugdíjpénztár egyre népszerűbb önkéntes pénztára továbbra is működik, sőt bővíti tevékenységét.
   
Az önkéntes pénztári megtakarítások népszerűsége érezhetően nő az utóbbi időben - írja az Erste. A befizetések után járó 20 százalékos adókedvezmény (maximum 100 ezer forint), a magas és kamatadómentes elérhető hozam, a megtakarítás örökölhetősége, és az alacsony költségek komoly vonzerőt jelentenek az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításnak - fogalmaznak.
   
A Stabilitás Pénztárszövetség hétfőn korábban azt közölte az MTI-vel, hogy csak önkéntes tagi adománnyal lehet a még működő magánnyugdíjpénztárakat tovább üzemeltetni, bevételek hiányában ugyanis rövid időn belül a teljes ágazat elérheti a működőképesség határát.
   
A pénztárszövetség azt javasolja, hogy a maradás mellett döntő tagok működési célú adományokkal, önkéntes alapon járuljanak hozzá pénztáruk fenntartásához. Az így befizetett összeg, a tagdíjjal ellentétben a tag egyéni számláját ugyan nem gyarapítja, de biztosíthatja a pénztár működőképességét. Az adomány mértéke pénztáranként eltérő lehet, a még meglévő működési tartalékok nagyságától, a tagok számától és az operációs költségektől függően - fogalmazott a Stabilitás.


 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs