hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tajszám érvénytelenítése: 55 ezren a veszélyzónában, kérjenek méltányosságot!

  • adozona.hu

Március 10-én kevesebb mint 55 ezer adózó tartozása haladta meg az egészségügyi szolgáltatási járulék hat havi mértékét – közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára Hohn Krisztina LMP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére. Felhívta a figyelmet arra, hogy az érintettek fizetési könnyítést, akár a teljes tartozás elengedését is kérhetik a NAV-tól.

"Valóban az történt, hogy február 12-én 80 ezer ember kapott piros lámpát, vagyis megkapta azt a jelzést,hogy nem fizet tb-járulékot, és ezért nem vehet igénybe egészségügyi szolgáltatást?" – kérdezte a Pénzügyminisztertől Hohn Krisztina.

A kérdésre adott válaszában Tállai András közölte: 2021-ben az egészségügyiszolgáltatásijárulék-fizetés nem teljesítéséből fakadó hathavi járuléktartozás összege 48 ezer forint, ezt meghaladó összeg esetén érvénytelenné válik a tajszám, és addig nem lehet térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást igénybe venni, ameddig a tartozás összege meghaladja ezt az értékhatárt. Március 10-én kevesebb mint 55 ezer adózó tartozott ebbe a körbe.Az érintett magánszemélyek adatait az adóhivatal átküldte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek, amely még összeveti az adatokat a saját nyilvántartásával, és csak azt követően érvényteleníti az érintettek tajszámát.

Az államtitkár válaszában hangsúlyozta, hogy az, aki nem tudja egy összegben megfizetni a járuléktartozást, fizetéskönnyítést kérhet a NAV-tól, pótlékmentes részletfizetést vagy akár a teljes tartozás elengedését is. "Azok, akik vagyoni, jövedelmi helyzetük miatt nem tudják megfizetni a havi 8 ezer forintot, kezdeményezhetik az illetékes járási hivatalnál a szociális rászorultság egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából történő megállapítását" – olvasható az államtitkár válaszában.

Fizetési könnyítés vagy mérséklésre vonatkozó kérelmek űrlapjai a NAV honlapjáról letölthetők.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

2020. évi helyi iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Több éve vásárolt kriptovaluta értékesítése 2022-ben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs