hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjszámítás munkahelymegőrző támogatás esetén

  • adozona.hu

Ha egy dolgozó – a veszélyhelyzetre tekintettel – munkahelymegőrző támogatást kap, és a munkaviszonyában a korábbi heti 40 óra helyett csak heti 10 órában van foglalkoztatva, a szolgálati idő számítását erre az időszakra a heti 10 óra vagy 40 óra alapján fogják figyelembe venni? kérdezte olvasónk. Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

A nyugdíjjogosultság tekintetében nincs jelentősége a munkaidőnek: mind a minimálisan szükséges 20 év szolgálati idő, illetve „nők 40” esetében a 40 év jogosultsági idő tekintetében egy nap biztosításban töltött idő a díjazástól függetlenül egyenlő egy nap szolgálati idővel, illetve egy nap jogosultsági idővel. Tehát emiatt a nyugdíjjogosultság nem kerül későbbi időpontra.

Ugyanakkor a nyugdíj összegének meghatározásánál a nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelem összege meghatározó jelentőséggel bír. A bértámogatás összege köztehermentes, így az nem számít a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset meghatározásánál. Ellenben az egyéni fejlesztési időre (bár ez ebben az esetben nem kötelező) adott díjazás igen.

Így az alacsonyabb járulékalap nyilván hátrányosan hat a havi átlagkereset összegére. Ráadásul, ha a havi járulékalap nem éri el a minimálbér összegét, akkor arányos szolgálati időt kell számítani a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 39. szakaszában foglaltaknak megfelelően.

Ez azt jelenti, hogy ezen időszak tekintetében a munkavállaló által szerzett szolgálati idő hossza úgy aránylik a biztosításban töltött idő tartamához, ahogy a járulékalapja a minimálbérhez. E hatás azonban pár hónap alatt számottevően szinte bizonyosan nem befolyásolja a nyugdíj várható összegét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldön élő vállalkozó magyarországi osztaléka

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close