hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjszámítás munkahelymegőrző támogatás esetén

  • adozona.hu

Ha egy dolgozó – a veszélyhelyzetre tekintettel – munkahelymegőrző támogatást kap, és a munkaviszonyában a korábbi heti 40 óra helyett csak heti 10 órában van foglalkoztatva, a szolgálati idő számítását erre az időszakra a heti 10 óra vagy 40 óra alapján fogják figyelembe venni? kérdezte olvasónk. Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

A nyugdíjjogosultság tekintetében nincs jelentősége a munkaidőnek: mind a minimálisan szükséges 20 év szolgálati idő, illetve „nők 40” esetében a 40 év jogosultsági idő tekintetében egy nap biztosításban töltött idő a díjazástól függetlenül egyenlő egy nap szolgálati idővel, illetve egy nap jogosultsági idővel. Tehát emiatt a nyugdíjjogosultság nem kerül későbbi időpontra.

Ugyanakkor a nyugdíj összegének meghatározásánál a nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelem összege meghatározó jelentőséggel bír. A bértámogatás összege köztehermentes, így az nem számít a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset meghatározásánál. Ellenben az egyéni fejlesztési időre (bár ez ebben az esetben nem kötelező) adott díjazás igen.

Így az alacsonyabb járulékalap nyilván hátrányosan hat a havi átlagkereset összegére. Ráadásul, ha a havi járulékalap nem éri el a minimálbér összegét, akkor arányos szolgálati időt kell számítani a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 39. szakaszában foglaltaknak megfelelően.

Ez azt jelenti, hogy ezen időszak tekintetében a munkavállaló által szerzett szolgálati idő hossza úgy aránylik a biztosításban töltött idő tartamához, ahogy a járulékalapja a minimálbérhez. E hatás azonban pár hónap alatt számottevően szinte bizonyosan nem befolyásolja a nyugdíj várható összegét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close