hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjmegállapítás: mikor és miért módosulhat az egyeztetett összeg?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Kőbevésettek-e nyugdíjbiztosítóval folytatott adategyeztetési eljárás során határozatban megállapított adatok? – merül fel rendre a kérdés a nyugdíj összegét megállapító eljárásokkal kapcsolatban.

A szolgálati időt a társadalombiztosítási igazgatási szervek nyilvántartása alapján kell számításba venni – rögzíti a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény (Tny.) 43. paragrafusának (2) bekezdése. Ugyanakkor a nyilvántartás alapján nem igazolt szolgálati időket – ha jogszabály másként nem rendelkezik – abban az esetben kell figyelembe venni, ha azokat az igénylő a foglalkoztató által kiállított egykori eredeti okirattal (igazolással), illetve annak hiteles másolatával, a foglalkoztató eredeti nyilvántartásai alapján kiállított igazolással vagy egyéb hitelt érdemlő módon bizonyítja.

Ugyanez vonatkozik a nyugdíj alapjául szolgáló jövedelmekre is azzal, hogy azok esetében az „egyéb hitelt érdemlő” bizonyítás (ami a tanúkkal történő igazolást jelenti) nem lehetséges.

Optimális esetben tehát egy-egy nyugellátási igény elbírálása, a nyugdíj összegének megállapítása szinte automatikusan történhetne, hiszen a nyilvántartás adataiból az erre rendszeresített program szinte mechanikusan meghozhatná a határozatot. Ennek azonban alapfeltétele, hogy a nyilvántartás valamennyi szolgálati időre és bérre vonatkozó (a valóságnak megfelelő és az igényélő által is elfogadott) adatot tartalmazzon. Ehhez az ideális állapothoz való közelítést hivatott szolgálni a Tny. 96/B szakaszában szabályozott adategyeztetési eljárás.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mire terjed ki az eljárás, és megtudhatja, kőbevésettek-e nyugdíjbiztosítóval folytatott adategyeztetési eljárás során határozatban megállapított adatok.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft.-ügyvezető járuléka

Széles Imre

tb-szakértő

Őstermelés mellett társas vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Ajándékba kapott ingatlan eladása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close