hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjas foglalkoztatása, illetve katázása – ezek a tb-szabályok

  • adozona.hu

Külföldi nyugdíjban részesülő munkavállaló bérét terhelik-e tb-kötelezettségek? Korkedvezményes nyugdíjas főállású vagy kiegészítő tevékenységű katásnak minősül? Olvasói kérdésekre Széles Imre társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Kérdés: Határozatlan idejű munkaszerződést szeretnénk kötni egy 69 éves, magyarországi lakcímmel, magyar adó- és TAJ kártyával rendelkező nyugdíjas személlyel. Nyugdíját Romániából kapja, rendelkezik a román nyugdíjpénztár által 2011-ben kiállított határozattal „az elvégzett munka utáni és az öregségi nyugdíj megítélésére vonatkozóan (Nyugdíjkódja: N10)”. Kérdésem, hogy alkalmazhatjuk őt csak a százalék szja levonásával, járulékok levonása és a szociális hozzájárulási adó fizetése nélkül? Vonatkozik rá, hogy nem kell a T1041 bejelentőlapon bejelenteni? Esetleg milyen dokumentumokra van még szükség, illetve milyen teendő van még az alkalmazásakor (a társadalombiztosítás terén)?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A munka törvénykönyve (Mt.) szerinti munkaviszonyban álló dolgozó abban az esetben mentes a biztosítási és járulékfizetési kötelezettség alól, amennyiben sajátjogú nyugdíjas.

A Tbj. (1997. évi LXXX. törvény) 4. § f) pontja értelmében sajátjogú nyugdíjasnak minősül az a személy, aki a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek, illetve az EGT-állam jogszabályai alkalmazásával sajátjogú öregségi nyugdíjban részesül. A kérdésben foglaltak szerint az említett munkavállaló Romániában (amely EGT állam) öregségi nyugdíjban részesül, ami azt jelenti, hogy a Tbj. alkalmazásában is sajátjogú nyugdíjas.

Így munkabére mentes a társadalombiztosítással összefüggő terhek alól, azt mindössze személyi jövedelemadó terheli.

Jogviszonyát – mivel nem jár biztosítással – a T1041-es nyomtatványon nem szükséges bejelenteni.

Kérdés: Korkedvezményes nyugdíjas „katás” egyéni vállalkozást létesít, még nem töltötte be az irányadó nyugdíjkorhatárt. Főállású kell legyen, avagy sem?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Ha hölgyről van szó, aki 40 év jogosultsági ideje alapján vált nyugdíjassá, akkor ő kisadózóként – korától függetlenül – nem főállású.

Ellenben, ha nem nyugdíjas, hanem korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személy kerül kisadózóként bejelentésre, akkor főállású (biztosított) kisadózónak minősül.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close