hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Méltányossági nyugdíj és nyugdíjemelés: vannak kizáró okok

  • Winkler Róbert

Csak meghatározott ellátások állapíthatók meg és növelhetők méltányosságból az állami nyugdíjrendszerben. Ismertetjük a feltételeket és a kizáró okokat.

Az állami nyugdíjrendszer keretében gyakorolható méltányosság esetköreit a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 66. §-a, valamint 94. §-a tételesen meghatározza. A méltányossági jogkör az alábbi esetekben alkalmazható:

–       nyugellátás méltányosságból történő megállapítása, engedélyezése,

–       jogerős határozattal megállapított öregségi nyugdíj, árvaellátás, özvegyi nyugdíj méltányosságból történő emelése, illetve az ezen ellátásokban részesülő személyek részére egyszeri segély engedélyezése,

–       jogalap nélkül kifizetett nyugellátás visszafizetése, a megtérítés és annak késedelmi pótléka címén megállapított követelés, valamint a mulasztási bírság tartozás mérséklése, esetleges elengedése.

A fentieken túlmenően, a méltányossági jogkör alkalmazására nincs lehetőség. Ennek megfelelően például szolgálati idő elismerésére, a nyugellátás megállapítása során hiányzó kereseti adatok beszámítására, vagy a nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében a tanulmányi időknek a nyugellátásra való jogosító időként történő elfogadására kivételes méltányosságból nem kerülhet sor.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen feltételei és kizáró okai vannak nyugellátás, a nyugdíjemelés, az egyszeri segély, a hozzátartozói ellátás méltányosságból történő engedélyezésének!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Várható nyugdíja kiszámításához használja kalkulátorunkat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiskereskedelmi különadó 2020.

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Családi gazdaság alkalmazottja

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close