hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nagyon ráfizethet, aki külföldön dolgozik, de itthon jár orvoshoz

  • adozona.hu

Kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie egy külföldön kereső tevékenységet folytató magyar állampolgárnak – kérdezte olvasónk. dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

Egy kizárólag Svájcban kereső tevékenységet folytató magyar állampolgárnak kell-e idehaza egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie ahhoz, hogy itthon egészségügyi ellátást igénybe vehessen? Amennyiben évek óta fizette, de nem kellene, illetve nem kellett volna, mi a teendője, van-e esetleg lehetősége visszaigényelni a tévesen befizetett összeget?

A hatályos szabályok alapján, az a személy aki TAJ-számmal rendelkezik, ha Svájcban lesz biztosított, köteles a svájci szociális biztonsági rendszerben létrejött biztosítását és annak megszűnését 15 napon belül bejelenteni a magyar egészségbiztosítónak. A bejelentés eredményeként a TAJ-számát érvényteleníti az OEP.

A svájci munkavégzés alatt nem kell (és nem is lehet) Magyarországon havi 6 810 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. A svájci munkavégzés alatt – mivel a magánszemély Svájcban biztosított, és ezáltal ott jogosult teljes körű társadalombiztosítási ellátásra – Magyarországon csak EU-kártyával vehet igénybe orvosilag szükséges ellátást.

Ha nem jelentette be a svájci munkavégzést, és a TAJ-számával egészségügyi ellátást vett igénybe, akkor a hatályos jogi szabályozás szerint köteles megtéríteni az Egészségbiztosítási Alapot terhelő költségeket.

A svájci munkavégzés alatt esetlegesen befizetett egészségügyi szolgáltatási járulékot vissza lehet igényelni. Ha viszont ezen idő alatt orvosi ellátást vett igénybe az érintett személy Magyarországon, akkor számolnia kell a már fent jelzett megtérítési kötelezettséggel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa ingatlanhoz kapcsolódó beszerzés során

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Csoportos személyszállítás - visszaigényelhető áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

5 százalékos áfa, ha egyéni vállalkozó az építtető

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink