hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjkedvezmény a sokgyermekeseknek: vajon hol létezik?

  • adozona.hu

Melyik az az állam, amely a magyarországihoz hasonló mértékű társadalombiztosítási járulékot von el a munkáltatóktól és a munkavállalóktól, és még szigorúbb feltételekhez köti az egészségügyi ellátást? Lettországban igencsak sokba kerül a fogfájás.

Lettország társadalombiztosításának bemutatásával folytatjuk cikksorozatunkat, amelyben ismertetjük több Európai Uniós tagállam egészségügyi, valamint nyugdíjbiztosítási ellátórendszerét.

A balti országban a kötelező társadalombiztosítás egyik bevétele a járulék, amelynek mértéke 2012-ben a bruttó bér 35,09 százaléka volt. Ez a járulékteher úgy oszlott meg a munkáltató és a munkavállaló között, hogy 24,09 százalékot a munkáltató, 11 százalékot a munkavállaló fizetett meg.

Az egészségügyi ellátások keretében bizonyos ellátásokat az állami költségvetés fizeti, például az ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező, de lett állampolgársággal nem rendelkező személyek házastársainak szülési ellátását, terhesgondozását.

A járulékokon felül önrészfizetés is terheli a beteget egyes egészségügyi ellátásoknál. A fogászati ellátást igénybe vevő felnőtt betegeknek 100 százalékban meg kell téríteniük az ellátás árát. Továbbá háziorvosi, szakorvosi vagy kórházi kezelés alkalmával a felnőtt beteg – a várandós nőket, a vagyonnal nem rendelkező személyeket kivéve – önrészt fizet.

Milyen társadalombiztosítási ellátásokat lehet Lettországban igénybe venni?

A társadalombiztosítás keretében a következő ellátások érhetők el:

– egészségügyi szolgáltatások;
– táppénz;
– munkahelyi baleset és foglalkozási megbetegedés esetére nyújtott ellátások;
– öregségi és túlélő hozzátartozói nyugdíjak;
– rokkantsági nyugdíjak;
– munkanélküli-ellátás.

Öregségi nyugellátás:

Öregségi nyugdíjra a 62. életévüket betöltött személyek jogosultak, ha rendelkeznek legalább 10 évi biztosítással. Az a személy, aki legalább 30 év biztosítással rendelkezik és legalább öt gyermeket vagy egy fogyatékkal élő gyermeket 8 éves koráig eltartott, a nyugdíjkorhatár előtt öt évvel öregségi nyugdíjat igényelhet.

Egészségügyi ellátás:

Az állam által fedezett egészségügyi ellátásokat csak olyan szolgáltatónál lehet igénybe venni, amely szerződött a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltatóval. Táppénz esetén a keresőképtelenség első 10 napjára járó ellátás a munkáltatót terheli. A táppénzt a keresőképtelenség 11. napjától a keresőképessé válásig folyósítják, a keresőképtelenség első 26 hetére.

Rendkívüli esetben, amennyiben megállapítják, hogy továbbra is szükség van egészségügyi ellátásra, a táppénzfizetés az előírt 26 hétnél hosszabb ideig, de legfeljebb 52 hétig folyósítható.

forrás: ec.europa.eu

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás újraszámítása

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink