hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjkedvezmény a sokgyermekeseknek: vajon hol létezik?

  • adozona.hu

Melyik az az állam, amely a magyarországihoz hasonló mértékű társadalombiztosítási járulékot von el a munkáltatóktól és a munkavállalóktól, és még szigorúbb feltételekhez köti az egészségügyi ellátást? Lettországban igencsak sokba kerül a fogfájás.

Lettország társadalombiztosításának bemutatásával folytatjuk cikksorozatunkat, amelyben ismertetjük több Európai Uniós tagállam egészségügyi, valamint nyugdíjbiztosítási ellátórendszerét.

A balti országban a kötelező társadalombiztosítás egyik bevétele a járulék, amelynek mértéke 2012-ben a bruttó bér 35,09 százaléka volt. Ez a járulékteher úgy oszlott meg a munkáltató és a munkavállaló között, hogy 24,09 százalékot a munkáltató, 11 százalékot a munkavállaló fizetett meg.

Az egészségügyi ellátások keretében bizonyos ellátásokat az állami költségvetés fizeti, például az ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező, de lett állampolgársággal nem rendelkező személyek házastársainak szülési ellátását, terhesgondozását.

A járulékokon felül önrészfizetés is terheli a beteget egyes egészségügyi ellátásoknál. A fogászati ellátást igénybe vevő felnőtt betegeknek 100 százalékban meg kell téríteniük az ellátás árát. Továbbá háziorvosi, szakorvosi vagy kórházi kezelés alkalmával a felnőtt beteg – a várandós nőket, a vagyonnal nem rendelkező személyeket kivéve – önrészt fizet.

Milyen társadalombiztosítási ellátásokat lehet Lettországban igénybe venni?

A társadalombiztosítás keretében a következő ellátások érhetők el:

– egészségügyi szolgáltatások;
– táppénz;
– munkahelyi baleset és foglalkozási megbetegedés esetére nyújtott ellátások;
– öregségi és túlélő hozzátartozói nyugdíjak;
– rokkantsági nyugdíjak;
– munkanélküli-ellátás.

Öregségi nyugellátás:

Öregségi nyugdíjra a 62. életévüket betöltött személyek jogosultak, ha rendelkeznek legalább 10 évi biztosítással. Az a személy, aki legalább 30 év biztosítással rendelkezik és legalább öt gyermeket vagy egy fogyatékkal élő gyermeket 8 éves koráig eltartott, a nyugdíjkorhatár előtt öt évvel öregségi nyugdíjat igényelhet.

Egészségügyi ellátás:

Az állam által fedezett egészségügyi ellátásokat csak olyan szolgáltatónál lehet igénybe venni, amely szerződött a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltatóval. Táppénz esetén a keresőképtelenség első 10 napjára járó ellátás a munkáltatót terheli. A táppénzt a keresőképtelenség 11. napjától a keresőképessé válásig folyósítják, a keresőképtelenség első 26 hetére.

Rendkívüli esetben, amennyiben megállapítják, hogy továbbra is szükség van egészségügyi ellátásra, a táppénzfizetés az előírt 26 hétnél hosszabb ideig, de legfeljebb 52 hétig folyósítható.

forrás: ec.europa.eu

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close