hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kihirdették a nyugdíjemelést és a minimálnyugdíjasok kereseti korlátait

  • Winkler Róbert

2019. január 1-jétől 2,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjak és a nyugdíjszerú ellátásások – tartalmazza a 240/1918., melyet tegnap hirdettek ki a 198. számú Magyar Közlönyben.

2019. január 1-jétől 2,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjak és a nyugdíjszerú ellátásások – tartalmazza a 240/1918., melyet tegnap hirdettek ki a 198. számú Magyar Közlönyben.

A szabályozás meghatározza, hogy 2019. január 1-jétől a 2019. január 1-jét megelőző időponttól megállapított vagy folyósított öregségi nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat, szülői nyugdíjat, árvaellátást, baleseti hozzátartozói nyugellátást kell emelni.

Emelésre jogosultak továbbá a mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékban, a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, átmeneti bányászjáradékban, táncművészeti életjáradékban, rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban, baleseti járadékban, bányászok egészségkárosodási járadékában, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátásban, polgármesterek közszolgálati járadékában, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, valamint a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény szerinti kiegészítő rokkantsági, valamint hozzátartozói támogatásban,  az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó emelésben, a hadigondozásról szóló törvény alapján a nyugdíjakkal azonos mértékben emelendő rendszeres pénzbeli ellátásban, a házastársi, illetve a házastárs után járó jövedelempótlékban részesülő személyek, ha az ellátásuk 2019. január 1-jét megelőzően került megállapításra, vagy folyósításra.

Szintén emelésre kerülnek a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékok is. A pótlék megállapítására vonatkozó összeghatár saját jogon 193 380 forintra, özvegyi jogon pedig 99 305 forintra emelkedik.

Az emelés megilleti a 2018. december 31-ét követő időponttól

♦          megállapításra kerülő öregségi nyugdíjat, valamint a rokkantsági nyugdíj helyett megállapított szolgálati járandóságot is, ha ez az ellátás újraszámítás nélkül a korábban megállapított korhatár előtti ellátás, rokkantsági, rehabilitációs ellátás összegében kerül továbbfolyósításra, megállapításra.
♦          megállapított rokkantsági, rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, bányászok egészségkárosodási járadékát, ha az adott személy az ellátás megállapítását közvetlenül megelőzően az emelésre jogosító hasonló típusú ellátásban részesült.

Ha az adott személy egyidejűleg több a fentiekben említett ellátásra jogosult, illetve folyósítanak részére, az emelés minden egyes ellátásra jár, az ellátások külön-külön emelésre kerülnek.

Amennyiben az özvegyi, illetve a szülői nyugdíjak több személy között, megosztottan kerülnek folyósításra, a megosztott nyugdíjrészek kerülnek külön-külön emelésre.

Nemzetközi egyezménnyel érintett nyugdíjak esetében az emelés kizárólag a magyar nyugdíjrészre jár.

Az emelések végrehajtásáról a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság hivatalból intézkedik, a 2019. január hónapra járó ellátások a jogosultak részére már emelt összegben kerülnek folyósításra, illetve kiutalásra.

A 2019. évben megállapításra kerülő öregségi teljes nyugdíj, valamint az árvaellátás összege továbbra sem emelkedik.

♦          az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege továbbra is havi 28 500 forint,
♦         az árvaellátás legkisebb összege havi 24 250 forint.

A rokkantsági járadék havi összege 2019. január 1-jétől 37 350 forint.

Ha a saját jogú nyugellátás és az özvegyi, baleseti özvegyi nyugdíj úgynevezett együttfolyósítási összeghatárban kerül folyósításra, ezen összeghatár 2019. január 1-jétől 93 540 forintra emelkedik.

A 2018. december 31-ét követő kezdő időponttól megállapított időskorúak járadékára való jogosultság esetén az a személy, aki a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte, és akinek saját és vele együtt lakó házastársa, élettársa jövedelme alapján számított egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 85 százalékát, az ellátás folyósítása mellett keresőtevékenységet 25 630 forintosos jövedelemhatárig folytathat. Az a 75 évesnél fiatalabb személy, aki egyedülálló, és a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte, valamint a havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 százalék-át, az ellátás folyósítása mellett keresőtevékenységet 30 150 forintos jövedelemhatárig folytathat. Az egyedülálló, 75. életévét betöltött személy, akinek havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 135 százalékát, az ellátás folyósítása mellett keresőtevékenységet 40 700 forintos jövedelemhatárig folytathat.

Az előzőekben említett személyek keresőtevekénysége esetén 2019. január 1-jét követően az időskorúak járadékának összege megegyezik az említett összegnek és a jogosult havi jövedelmének a különbözetével.

A 2018. december 31-ét követő kezdő időponttól megállapított rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásra való jogosultság esetén az ellátások összegeinek meghatározásakor figyelembe veendő alapösszeg mértéke 101 560 forintra módosul.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Végrehajtónak járó költségek

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Munkabér átutalása más bankszámlaszámára

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close