hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyes három éven túl: kinek jár, és mit tehet a munkáltató?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Alapesetben a gyermek hároméves korának betöltéséig jár a gyes a gyermeket nevelőknek, egyes esetekben azonban ez az időszak akár 10 évre is kitolódhat.

A szülő abban az esetben jogosult gyermeke 3 éves korát követően is gyesre, amennyiben

– ikergyermekekről van szó, illetve
– a gyermeke tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos.

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (Cst.) vonatkozó előírása (20. §) értelmében ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig jár gyermekgondozási segély azzal, hogy amennyiben a gyermekek tankötelessé válásának éve eltér egymástól, úgy a folyósítás időtartama szempontjából a legkésőbb tankötelessé váló gyermeket kell figyelembe venni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből kiderül, maximum meddig jár gyes az említett gyermekek után, és mit mond a munka törvénykönyve az érintett munkavállalók esetében.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék

Nagy Norbert

adószakértő

Elhatárolt veszteség

Pölöskei Pálné

adószakértő

Behajthatatlan követelés 100 ezer forint alatt

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs