hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyermekvállalás határozott idejű munkaszerződéssel

  • adozona.hu

Az Adózóna olvasója határozott idejű munkaszerződés megkötését tervezi. Szakértőnktől azt kérdezte, milyen tb-ellátásokra számíthat, ha e jogviszony alatt szüli meg gyermekét. Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Munkahelyváltás előtt állok, és az egyik ajánlat egy évre szóló szerződést kínál. Mi történik gyermekvállalás esetén, ha a szülés előtt jár le a szerződés? Hogyan állapítják meg a csedet? Ha a gyed időszakában jár le a szerződés, mitől esik el a kismama, mi az, amit fizetni kell, például tb-járulék? Mi történik, ha bármelyik fél felmondja a szerződést? Ha a gyed alatt lejár a munkaszerződés, beleszámít-e a gyed-időszak a nyugdíjba?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A határozott idős szerződés számos hátránnyal járhat gyermekvállalás esetén. Amennyiben a gyermek megszületik a szerződés lejárta előtt, akkor járni fog mind a csed, mind a gyed. Amennyiben a szerződés lejártát követő 42 napon belül születik meg a gyermek, akkor járni fog csed, de gyed nem.

Amennyiben a gyermek a 42 napot követően születik meg, akkor sem csed, sem gyed nem fog járni, csak gyes.

Mindezekhez alapfeltétel még, hogy a gyermek születését megelőző 2 évben legyen legalább 365 napnyi biztosítotti jogviszonya az igénylőnek. 

Már kapható a HVG 2020-as Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!
2020. július 1-jétől teljesen új tb-törvény lép hatályba, az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kell használni. Éppen ezért a HVG Tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segítjük az előírások értelmezését.
Részletek >>

Ha a csed ideje alatt jár le a szerződés, attól még gyedet fog kapni a kismama passzív jogon, és nem kell fizetnie semmit. Jogviszony nem lesz mögötte, tehát olyan esetben, ha például újabb gyermeket vállalna, akkor a gyed időszaka (illetve az az időszak, ami mögött nincs biztosított jogviszony, jelen esetben munkaviszony), nem fog beleszámítani a következő gyermek születése esetén szükséges 365 napba.

Hátránya lehet tehát a határozott szerződésnek abban az esetben is, ha több gyermeket terveznek aránylag rövid időn belül, mert nem lesz jogosult a kedvezményszabályra, mivel a passzív ellátás jogán nem fog kapni újabb ellátást, nem lesz mögötte jogviszony. Azaz újabb munkaviszonyt, vállalkozást kell létesíteni annak érdekében, hogy egy újabb gyermek esetén is jogosult legyen ezekre az ellátásokra. 

A nyugdíjba minden beleszámít, ha nyugdíjjárulékot vonnak belőle, tehát a gyed időszaka is. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Táppénzjogosultság vége

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs