hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezért éri meg kiváltani az európai egészségbiztosítási kártyát

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

A nyár közeledtével érdemes kiváltani, vagy a kártya lejárta esetén újra igényelni az európai egészségbiztosítási kártyát, amellyel az Európai Unió bármelyik országában, továbbá Norvégiában, Izlandon, Liechtensteinben, Svájcban – átmeneti tartózkodás idején – orvosilag szükséges ellátást lehet igénybe venni. Cikkünkben összefoglaljuk a kártyával kapcsolatos fontosabb tudnivalókat.

Mikor és milyen ellátást lehet igénybe venni a kártyával?

Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek kérhetik az európai egészségbiztosítási kártyát. (Az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak körét az 1997.évi LXXX. törvény 16.–16/A paragrafusai tartalmazzák.)

Az az európai egészségbiztosítási kártyával orvosilag szükséges ellátás vehető igénybe, ami azt jelenti, hogy a kezelőorvos bírálja el, a kártya jogosultja az adott egészségi állapotára tekintettel kaphat-e orvosi ellátást. A vizsgálat során az orvos figyelembe veszi a beteg állapotát, továbbá, hogy mennyi ideig tartózkodik az adott országban. Ezen szempontok szerint ítéli meg, hogy az egészségügyi ellátás orvosilag szükséges-e vagy sem.

Az orvosilag szükséges ellátások köre tagállamonként, sőt, még orvosokként is eltérő lehet. Ugyanakkor elmondható, hogy az orvosilag szükséges ellátás minden EGT-országban (beleértve Svájcot is) magában foglalja a sürgősségi ellátást, a dialíziskezelést, az oxigénterápiát, valamint terhesség és szülés esetén nyújtandó ellátást.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, milyen egészségügyi szolgáltatónál lehet használni a kártyát, milyen esetekben kell a kártyatulajdonosnak is fizetnie az ellátásért.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Új építésű lakás áfája továbbértékesítés esetén

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Jövedéki adóraktár

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Tervezés díja a fordított adózás rendszerében

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X