hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezért éri meg kiváltani az európai egészségbiztosítási kártyát

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

A nyár közeledtével érdemes kiváltani, vagy a kártya lejárta esetén újra igényelni az európai egészségbiztosítási kártyát, amellyel az Európai Unió bármelyik országában, továbbá Norvégiában, Izlandon, Liechtensteinben, Svájcban – átmeneti tartózkodás idején – orvosilag szükséges ellátást lehet igénybe venni. Cikkünkben összefoglaljuk a kártyával kapcsolatos fontosabb tudnivalókat.

Mikor és milyen ellátást lehet igénybe venni a kártyával?

Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek kérhetik az európai egészségbiztosítási kártyát. (Az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak körét az 1997.évi LXXX. törvény 16.–16/A paragrafusai tartalmazzák.)

Az az európai egészségbiztosítási kártyával orvosilag szükséges ellátás vehető igénybe, ami azt jelenti, hogy a kezelőorvos bírálja el, a kártya jogosultja az adott egészségi állapotára tekintettel kaphat-e orvosi ellátást. A vizsgálat során az orvos figyelembe veszi a beteg állapotát, továbbá, hogy mennyi ideig tartózkodik az adott országban. Ezen szempontok szerint ítéli meg, hogy az egészségügyi ellátás orvosilag szükséges-e vagy sem.

Az orvosilag szükséges ellátások köre tagállamonként, sőt, még orvosokként is eltérő lehet. Ugyanakkor elmondható, hogy az orvosilag szükséges ellátás minden EGT-országban (beleértve Svájcot is) magában foglalja a sürgősségi ellátást, a dialíziskezelést, az oxigénterápiát, valamint terhesség és szülés esetén nyújtandó ellátást.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, milyen egészségügyi szolgáltatónál lehet használni a kártyát, milyen esetekben kell a kártyatulajdonosnak is fizetnie az ellátásért.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási díj számlázása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Beszámoló készítése NAV átfogó ellenőrzése alatt

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Bérként adózó juttatások

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close