hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: induló egyéni vállalkozásnak mikor kell benyújtani a T1041-es nyomtatványt?

  • adozona.hu

Induló egyéni vállalkozásnak milyen esetekben szükséges benyújtani a T1041-es nyomtatványt? – olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő, jogász válaszolt.

A kérdés részletesen így szól: egyéni vállalkozás indításakor (kata, átalányadó, szja) a webes ügysegéden történő bejelentkezés után, szükséges a jogviszonnyal kapcsolatban még a T1041-es nyomtatványt is benyújtani, ha főállású az egyéni vállalkozó, vagy ha heti 36 órát elérő jogviszonya van, vagy gyed, gyes mellett végzi a tevékenységét? A másik kérdés, hogy az egyablakos rendszer miatt, ugye jól tudom, hogy az önkormányzathoz már nincs bejelentkezési kötelezettség?

Az Adózóna "Egyéni vállalkozók adózása, számvitele" című kiadványát 10 százalék kiadói kedveménnyel itt vásárolhatja meg.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) 6. §-ában foglalt biztosítási jogviszonyt a kifizetőknek és foglalkoztatóknak be kell jelenteni T1041-es nyomtatványon a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

T1041-es nyomtatvány kitöltési útmutatója alapján az Egyéni Vállalkozók Nyilvántartásába bejelentkezés nem mentesíti az egyéni vállalkozót a biztosítotti jogviszonyának bejelentési kötelezettsége alól.

Igaz ez akkor is, ha az egyéni vállalkozó legalább heti 36 órát elérő munkaviszony mellett folytatja a tevékenység, vagy főállású, vagy adott ellátás pl. gyed, gyes mellett végzi a tevékenységét.

„A másik kérdés, hogy az egyablakos rendszer miatt, ugye jól tudom, hogy az önkormányzathoz már nincs bejelentkezési kötelezettség?”

Egyéni vállalkozás indításakor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az egyablakos rendszerben megküldi az újonnan alakult vállalkozás adatait szerint illetékes önkormányzati adóhatóságnak. Erre tekintettel nem kell külön formanyomtatványt beküldenünk az önkormányzat felé új vállalkozásnak.

Az olvasó a fentiekhez újabb kérdést fűzött, mely így szól: katás egyéni vállalkozás esetén is be kell adni a T1041-es nyomtatványt?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A 2019. évi CXXII. törvény alapján a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvényben meghatározottak szerint bejelentett személyek után fizetendő, társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettséget is kiváltó közteherfizetést a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvényben meghatározottak szerint kell teljesíteni.

A biztosított kisadózó esetén nem kell a biztosítási jogviszonyt T1041-es nyomtatványon bejelenteni. Ez így volt korábban is, és így maradt az új kisadózásról szóló törvény alapján is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó főállásban vagy mellékállásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozó elhalálozása

Lepsényi Mária

adószakértő

Lakás bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1