hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Célkeresztben a nyugdíjasok

  • Adózóna
1

Nem múlik el nap, hogy a politikusok ne értékelnék a – legnagyobb szavazói bázist tömörítő - nyugdíjasok helyzetét, a nyugdíjemelést, a „nyugdíjak megvédését”. A kormánypárt szerint az idős emberek nyertesei, míg az ellenzék szerint vesztesei az utóbbi három év politikájának.

Az év eleji nyugdíjemelésnek és az alacsony inflációnak köszönhetően az idén 3 százaléknál is jobban nőhet éves szinten a nyugdíjak vásárlóértéke – hangsúlyozta tegnap a sajtóban a szociális és családügyért felelős államtitkár. Soltész Miklós szerint a rezsicsökkentés kiemelten érinti az idős embereket.

Az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület elnöke is úgy véli, hogy az idős emberek idén már nagyobb anyagi biztonságban érzik magukat, mint korábban. „Idén 5,2 százalékkal növekedtek a nyugdíjak, ami jóval meghaladta az inflációt, magyarul a kormány előre adott nekünk olyan összeget, amivel biztosította az, hogy a nyugodt életvitelünk folytatható” – fogalmazott Zsák Jánosné.

MSZP szerint viszont az Orbán-kormány politikája miatt a nyugdíjasok összességében vesztesei az elmúlt három és fél évnek. Korózs Lajos, a párt elnökségi tagja ezt Soltész Miklós államtitkár által csütörtökön elmondottakra reagálva közölte az MTI-vel. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára sajtótájékoztatóján azt mondta, az év eleji nyugdíjemelésnek és az alacsony inflációnak köszönhetően a nyugdíjak vásárlóértéke éves szinten 3,2-3,4 százalékkal nőhet. Elmondta azt is, hogy 2010 júniusában azzal szembesültek, hogy a nyugdíjkasszából 350 milliárd forint hiányzik.

A szocialista politikus közleményében azt írta, nem igaz, hogy ez a pénz hiányzott a nyugdíjkasszából, mivel a költségvetési törvény alapján a nyugdíjkassza mindig nullszaldós. Jelezte ugyanakkor, hogy a 3000 milliárd forintos magán-nyugdíjpénztári megtakarításból a már csak 219 milliárd áll rendelkezésre, és feltette a kérdést: “Hol van a pénz?”
A nyugdíjak vásárlóérték emelkedésével kapcsolatban azt közölte, dicsérendő lenne, ha valóban emelkedne, de a múlt évben 283 milliárd forinttal kellett többet fizetni a magas infláció miatt: ebből gyógyszerre 17 milliárd, gyógyászati szolgáltatásra 11,5 milliárd, pénzügyi szolgáltatásokra 130 milliárd jutott. Ezzel szemben a teljes rezsicsökkentés hatása csupán 157 milliárd forint.

A Fidesz állításával ellentétben nem megvédte, hanem meghurcolta és nyomorba taszította nyugdíjasok százezreit, rokkantnyugdíjasok tízezreit - reagált az Együtt-PM csütörtöki közleményében Selmeczi Gabriella sajtótájékoztatójára.

A Fidesz szóvivője csütörtökön közölte: jövőre a nyugdíjasok megélhetése is könnyebb lesz, 2014-ben 2,4 százalékkal, vagyis a tervezett infláció mértékével emelkednek a nyugdíjak, ahogy azt a költségvetési javaslat is tartalmazza. Selmeczi Gabriella emlékeztetett: pártja még a legutóbbi választási kampányban ígéretet tett arra, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormányokkal ellentétben nem fogad el vagy hajt végre a nyugdíjasok terheit növelő intézkedéseket, és ezt be is tartotta - fűzte hozzá.

A választási szövetség erre reagálva hangsúlyozta: a Fidesz leállította a Bajnai-kormány által elindított nyugdíjkorrekciós programot, szétverte a hosszú távon is fenntartható nyugdíjrendszer alapjait. Emellett lerombolta a rokkantnyugdíj-rendszert, fogyatékossággal élők tízezreit szomorította és alázta meg, hozta jogorvoslati lehetőség nélküli, kiszámíthatatlan, függő helyzetbe.

Az Együtt-PM szerint a Fideszt nem érdekli az idősek sorsa, csak akkor szól a nyugdíjasokhoz, ha közelednek a választások.

Az ellenzéki párt ezzel szemben kormányra kerülése esetén garantálná a nyugdíjak értékállóságát és a gazdasági növekedéshez kötött nyugdíjprémiumot, újraindítaná a nyugdíjkorrekciós programot, ismét ingyenessé tenné a 65 éven felülieknek az ingyenes közösségi közlekedést és megszüntetnék a korhatár feletti nyugdíjasoknál a munkavállalás tilalmát.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
totimi53

CSAK azt nem veszik figyelembe, hogy közben HÁNY DB ÚJ adónemet vezettek be!!! Amennyiben mindent hozzáadunk - beleszámolva az "ú.n. rezsicsökkentés"t is -, akkor SEM TUDNAK JÖVEDELEMNÖVEKEDÉST kimutatni a nyugdíjasoknál! Akárhogyan is próbálnak számolni! HABÁR: a STATISZTIKA az egyetlenegy olyan TUDOMÁNYÁG, amellyel MINDENT IGAZOLNI lehet és Mindennek az ELLENKEZŐJÉT is!!! Ezt egy igencsak jól képzett, nemzetközileg is elismert STATISZTIKA PROFESSZORNŐ "tanította" nekünk, már 1984-1989 között is!!! ÉN HISZEK NEKI! Mert: saját bőrömön tapasztalom, NAP, MINT NAP!!!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végelszámoló személye

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyéni vállalkozó általi egyszemélyes kft. alapítása 2.

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Végelszámolás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close