hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: társas vállalkozó, aki kft. ügyvezetője is, lehet-e fizetés nélküli szabadságon a kft.-ben?

  • adozona.hu

Egy társas vállalkozó, aki kft.-ben tulajdonos és ügyvezető is, elmehet-e fizetés nélküli szabadságra a kft.-ben? Mentesül-e ez alatt az idő alatt a kft. a minimum járulékok megfizetése alól? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő, jogász válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

A kérdés részletesen így hangzik: arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy egy társas vállalkozó, aki kft.-ben tulajdonos és ügyvezető is, vehet-e ki fizetés nélküli szabadságot ebben a kft.-ben? Az ügyvezetői tisztséget munkaviszony keretében látja el, alkalmazottként be van jelentve a cégbe. Azonban a cég a jövőben egy ideig nem fog tevékenységet végezni. Van-e rá lehetőség, hogy fizetés nélküli szabadságon legyen ez az ügyvezető, és mentesülhet-e ez alatt az idő alatt a kft. a minimum járulékok megfizetése alól, ha az ügyvezetőnek máshol nincs semmilyen tb-jogviszonya, ebben a cégben nem kap semmilyen díjazást, és az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével szeretné a biztosítását rendezni a fizetés nélküli szabadság idejére?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Nincs akadálya annak, hogy a munkaviszonyban tevékenykedő tag (ügyvezető) fizetés nélküli szabadságot vegyen igénybe. Ugyanakkor a fizetés nélküli szabadság tartamára az ügyvezetés ellátásáról gondoskodni kell, hiszen egy gazdasági társaság nem maradhat vezető tisztségviselő nélkül.

Ha az ügyvezetőnek nincsen más biztosítási jogviszonya, illetve egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen – például megváltozott munkaképességű személyként, vagy gyermekgondozási díjban részesülőként – nem jogosult, akkor fizetnie kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

A fizetés nélküli szabadság alatt a vezető tisztségviselői tevékenységet ellátó másik személy kapcsán – a jogviszonytól függően – fizetni kell a közterheket.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink