hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A törzstőke-leszállítás szabályai korlátolt felelősségű társaságoknál

  • dr. Nagy András ügyvéd

A törzstőke leszállítása tőkekivonás, veszteségrendezés vagy a saját tőke más elemeinek növelése céljából fordulhat elő. A törzstőke-leszállítás tehát történhet a tagok saját elhatározásából vagy kötelező jelleggel.

A társaság a tagok legalább háromnegyedes többséggel meghozott határozatával határozhatja el a törzstőke leszállítását.

Kötelező leszállítani a törzstőkét, ha a társaság saját tőkéje veszteség folytán a törzstőke felére csökkent, ha a társaság saját tőkéje a törzstőke törvényben meghatározott minimális összege alá csökkent, ha a társaságot fizetésképtelenség fenyegeti vagy fizetéseit megszüntette, vagy ha a társaság vagyona tartozásait nem fedezi.

A törzstőke kötelező leszállítása esetén a határozatot a társaság taggyűlése a Polgári Törvénykönyvben (2013. évi V. tv., Ptk.) meghatározott ok bekövetkeztéről való tudomásszerzéstől számított harminc napon belül köteles meghozni. A határozatban meg kell határozni a leszállított törzstőke nagyságát, a tagok törzsbetéteinek a törzstőke-leszállítás utáni mértékét és a törzstőke-leszállítás indokát.

A törzstőke-leszállítás összege az egyes tagok törzsbetéteit törzsbetéteik arányában csökkenti.

A társaság akkor határozhat a törzstőkének a Ptk.-ban meghatározott minimális összege alá történő leszállításáról, ha a törzstőke leszállításával egyidejűleg elhatározott törzstőkeemelés megtörténik, és így a törzstőke legalább a törzstőkének a Ptk.-ban meghatározott minimális összegét eléri (feltételes tőkeleszállítás.)

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az ügyvezető bejelentési kötelezettségére, a biztosítéknyújtásra és a törzstőke-leszállítás meghiúsulására vonatkozó főbb rendelkezéseket!


A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áttérési szabályok katára, illetve kivára

Adózóna.hu szerkesztőség

kérdések és válaszok

Külföldi személy magyarországi vagyonkivétje

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Katás bt.. beltagjának külföldi munkavállalása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X