6 hiba, amit a cégnév kiválasztásánál elkövethet

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó

A cégnév megfelelő kiválasztása sokszor olyan nehéz, mint a gyermekünknek nevet adni. Sokáig rágódunk rajta, amikor pedig kitaláljuk, rá kell jönnünk, hogy még nagyon sok mindennek kell megfelelnie ahhoz, hogy valóban ez legyen a végleges.

Ahogy nem lehet (jelenleg legalábbis) gyermeket Hippotalamusznak vagy T-Rexnek hívni, a cégnévadásnak is megvannak a szabályai. A törvény szerint a cégnévnek a választott cégforma megnevezését (kft., bt. stb.), valamint legalább egy vezérszót kell tartalmaznia. A cégnév lehet idegen nyelvű kifejezés, rövidítés vagy mozaikszó is, azonban csak latin betűket lehet használni és természetesen meg kell felelnie a magyar helyesírás szabályainak.

Ha kitalál valaki egy nevet, akkor először is nézze meg az e-cegjegyzek.hu oldalon, hogy nincs-e már olyan vagy hasonló cégnév. Tapasztalataink szerint a cégbíróság akkor jegyzi be a nevet, ha legalább három karakter eltérést mutat más cégekétől. Ez a három karakter betűket jelent, és nem például három pontot.

No, de lássuk azokat a hibákat, amelyeket el lehet követni a cég nevének kiválasztásakor!

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mire érdemes odafigyelni.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkajog, kiszervezés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Beolvadást követően kapott számla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kártalanítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X