hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tao-bevallás 2017-ről: figyeljen az új és a régi szabályokra!

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Közeledik május 31-e, amikor a naptári évvel azonos adóévet alkalmazó társasági adóalanyoknak el kell számolni a társasági adókötelezettséggel. Terjedelmi okokból több cikkben mutatjuk be az adóbevalláshoz kapcsolódó előírásokat. Jelen írás az általános tudnivalókat és a társaságiadó-alapot érintő kérdéseket taglalja.

1. Általános tudnivalók

A 2017. adóévi társasági adót a 1729 jelű nyomtatványon kell bevallani, és ez a nyomtatvány szolgál a következő kötelezettségek bevallására is:

– társasági adóelőleg,

– a növekedési adóhitel,

– energiaellátók jövedelemadója,

– energiaellátók jövedelemadó előlege,

– hitelintézetek különadója,

– innovációs járulék,

– innovációs járulék előleg,

– szakképzési hozzájárulás különbözet.

A 1729 jelű bevallást a következő előírások alapján és személyeknek kell teljesíteni:

a)
A társasági adóról, a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao) hatálya alá tartozó adózóknak, függetlenül a könyvvezetés módjától és az üzleti év mérlegfordulónapjától, kivéve

♦       a megszűnés miatti bevallást (ez vonatkozik a jogutódlással és a jogutód nélkül megszűnőkre egyaránt), amelyet a ’71 jelű nyomtatványon kell teljesíteni, 

♦       az egyszerűsített vállalkozói adót 2018-tól, vagy a kisadózó vállalkozások tételes adóját, illetve a kisvállalalti adót 2017-ben vagy 2018-tól választó  adózót, amelynek a az áttérés előtti társasági adóval szintén a ’71 jelű nyomtatványon kell elszámolni,

♦      azon nonprofit szervezeteket (az alapítvány, a közalapítvány, az egyesület, a köztestület, az egyházi jogi személy, a lakásszövetkezet, az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár, a közhasznú szervezetként besorolt felsőoktatási intézmény, az európai területi társulás, foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény), amelyek az adóévben vállalkozási tevékenységből (az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár kiegészítő vállalkozási tevékenységéből) származó bevételt nem értek el, vagy e tevékenységhez kapcsolódóan költséget, ráfordítást nem számoltak el. E nonprofit szervezetek – ugyancsak május 31-éig – a TAONY nyomtatványon teljesítik bevallási kötelezettségüket, kivéve az az alapítvány, egyesület, közalapítvány és köztestület – akkor sem, ha nem végeznek az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (Ectv.) szerint gazdasági-vállalkozási tevékenyéget – amelynek ingatlan megszerzése, hasznosítása, átruházása miatt módosításokat kell az adóalapjánál és az adómentességhez figyelembe vennie.

b) A hitelintézeti külön adóról, az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló 2006. évi LIX. törvény hatálya alá tartozó hitelintézeteknek,

c) A
z energia ellátók jövedelemadójáról, a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló 2008. évi LXVII. törvény hatálya alá tartozó energiaellátóknak, közszolgáltatóknak,

d) Az innovációs járulékról, a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény hatálya alá tartozó gazdasági társaságoknak.

A 2017. adóévi társaságiadó-bevallás benyújtásának határideje:

♦       2017. május 31-e a naptári évvel azonos adózók számára, ideértve a TAONY nyomtatványon tett bevallást is,

♦       az adóévet követő ötödik hónap utolsó napja a naptári évtől eltérő adóévet alkalmazó adózók esetében.

A 1729-es bevallási nyomtatvány NY-01- 02 lapja új nyilatkozattal bővült. E szerint nyilatkozni kell arról, ha a vállalkozás mikrogazdálkodási egyszerűsített beszámolót készít.

2. Társaságiadó-alapot érintő új szabályok

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen új szabályokat kell figyelembe venni a 2017. évi társaságiadó-alap meghatározásánál, illetve az adókedvezményeknél!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átvételi elismervény

Nagy Norbert

adószakértő

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close