hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tao-bevallás 2017-ről: figyeljen az új és a régi szabályokra!

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Közeledik május 31-e, amikor a naptári évvel azonos adóévet alkalmazó társasági adóalanyoknak el kell számolni a társasági adókötelezettséggel. Terjedelmi okokból több cikkben mutatjuk be az adóbevalláshoz kapcsolódó előírásokat. Jelen írás az általános tudnivalókat és a társaságiadó-alapot érintő kérdéseket taglalja.

1. Általános tudnivalók

A 2017. adóévi társasági adót a 1729 jelű nyomtatványon kell bevallani, és ez a nyomtatvány szolgál a következő kötelezettségek bevallására is:

– társasági adóelőleg,

– a növekedési adóhitel,

– energiaellátók jövedelemadója,

– energiaellátók jövedelemadó előlege,

– hitelintézetek különadója,

– innovációs járulék,

– innovációs járulék előleg,

– szakképzési hozzájárulás különbözet.

A 1729 jelű bevallást a következő előírások alapján és személyeknek kell teljesíteni:

a)
A társasági adóról, a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao) hatálya alá tartozó adózóknak, függetlenül a könyvvezetés módjától és az üzleti év mérlegfordulónapjától, kivéve

♦       a megszűnés miatti bevallást (ez vonatkozik a jogutódlással és a jogutód nélkül megszűnőkre egyaránt), amelyet a ’71 jelű nyomtatványon kell teljesíteni, 

♦       az egyszerűsített vállalkozói adót 2018-tól, vagy a kisadózó vállalkozások tételes adóját, illetve a kisvállalalti adót 2017-ben vagy 2018-tól választó  adózót, amelynek a az áttérés előtti társasági adóval szintén a ’71 jelű nyomtatványon kell elszámolni,

♦      azon nonprofit szervezeteket (az alapítvány, a közalapítvány, az egyesület, a köztestület, az egyházi jogi személy, a lakásszövetkezet, az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár, a közhasznú szervezetként besorolt felsőoktatási intézmény, az európai területi társulás, foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény), amelyek az adóévben vállalkozási tevékenységből (az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár kiegészítő vállalkozási tevékenységéből) származó bevételt nem értek el, vagy e tevékenységhez kapcsolódóan költséget, ráfordítást nem számoltak el. E nonprofit szervezetek – ugyancsak május 31-éig – a TAONY nyomtatványon teljesítik bevallási kötelezettségüket, kivéve az az alapítvány, egyesület, közalapítvány és köztestület – akkor sem, ha nem végeznek az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (Ectv.) szerint gazdasági-vállalkozási tevékenyéget – amelynek ingatlan megszerzése, hasznosítása, átruházása miatt módosításokat kell az adóalapjánál és az adómentességhez figyelembe vennie.

b) A hitelintézeti külön adóról, az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló 2006. évi LIX. törvény hatálya alá tartozó hitelintézeteknek,

c) A
z energia ellátók jövedelemadójáról, a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló 2008. évi LXVII. törvény hatálya alá tartozó energiaellátóknak, közszolgáltatóknak,

d) Az innovációs járulékról, a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény hatálya alá tartozó gazdasági társaságoknak.

A 2017. adóévi társaságiadó-bevallás benyújtásának határideje:

♦       2017. május 31-e a naptári évvel azonos adózók számára, ideértve a TAONY nyomtatványon tett bevallást is,

♦       az adóévet követő ötödik hónap utolsó napja a naptári évtől eltérő adóévet alkalmazó adózók esetében.

A 1729-es bevallási nyomtatvány NY-01- 02 lapja új nyilatkozattal bővült. E szerint nyilatkozni kell arról, ha a vállalkozás mikrogazdálkodási egyszerűsített beszámolót készít.

2. Társaságiadó-alapot érintő új szabályok

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen új szabályokat kell figyelembe venni a 2017. évi társaságiadó-alap meghatározásánál, illetve az adókedvezményeknél!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Német jövedelem, magyar kft.

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Helyi adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Családi gazdaság támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs