hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Számlázási kisokos csoportos társaságiadó-alanyoknak

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Az idei évtől már nemcsak az általános forgalmi adóban, hanem a társasági adóban is lehetőség nyílt csoportos adóalanyiság választására. Felmerül a kérdés, hogy a csoportos társaságiadó-alanyra vonatkozó csoportazonosító számot a kimenő számlákon fel kell-e tüntetni, illetve a bejövő számlákon annak feltüntetésére kötelezni kell-e a beszállítókat?

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 2/A paragrafusa, valamint az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 114/A paragrafusa 2019. január 1-jétől bevezette a csoportos társaságiadó-alany jogintézményét.

A csoportos társaságiadó-alany a társasági adóban belföldi illetőségű adózónak minősül, amelyet a jövedelme után a Tao tv. előírásai szerint társaságiadó-kötelezettség terhel. A csoportos társaságiadó-alany adókötelezettségét a csoporttagok közül e célra kijelölt csoporttag (csoportképviselő) teljesíti, a csoportazonosító szám alatt [Tao. tv. 5. § (11) bekezdés]. A csoportos társaságiadó-alany adóévi adóalapja a csoporttagok által egyedileg megállapított, nem negatív adóalapokból tevődik össze, módosítva a Tao. tv. 17. paragrafusának (15)-(18) bekezdései szerint.

Segítségre lenne szüksége az áfatörvény gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban?
Kiadványunk praktikus útmutató azoknak a területeknek az áttekintéséhez, amelyek gyakori problémát okoznak.
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "ÁFA –Speciális problémák" című kiadványt!
Segítségre lenne szüksége az áfatörvény gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban?
Kiadványunk praktikus útmutató azoknak a területeknek az áttekintéséhez, amelyek gyakori problémát okoznak.
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "ÁFA –Speciális problémák" című kiadványt!

A csoportos társaságiadó-alanyiságot választó adózók csoporttagjai, illetve az olyan társaságok részéről, amelyeknek csoportos társaságiadó-alanyban csoporttag partnerük (beszállítójuk) van, a gyakorlatban felmerülő kérdés, hogy a csoportos társaságiadó-alanyra vonatkozó csoportazonosító számot a kimenő számlákon fel kell-e tüntetni, illetve a bejövő számlákon annak feltüntetésére kötelezni kell-e a beszállítókat.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja a választ a kérdésre!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vagyoni értékű jog használatának átengedése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kiva és a kapcsolt vállalkozások

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close