Rendelkezés a társaságiadó-előlegről, az adóról – példákkal

  • Pölöskei Pálné, okleveles adószakértő és okleveles könyvvizsgáló

Írásunk a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) alapján a megfizetett adóelőlegből, illetve a megfizetett adóból történő célzott támogatás feltételeit foglalja össze.

Rendelkező nyilatkozat

A rendelkező nyilatkozattal az adózó az esedékes adóelőleg-fizetési kötelezettség teljesítése időpontját megelőző hónap utolsó napjáig támogathat filmgyártást és látvány-csapatsportot. A támogatáshoz a nyilatkozatot az állami adóhatóság (NAV) által rendszeresített nyomtatványon (RENDNY), elektronikus úton kell benyújtani a kedvezményezett szervezet vagy szervezetek nevének és adószámának megjelölésével. Felajánlani a havi, illetve negyedéves társaságiadó-előleg legfeljebb 80 százalékát lehet.

Például, ha az adózó havi adóelőleg-fizető és a szeptemberi adóelőleg-kötelezettsége – amely szeptember 20-án esedékes – 15 millió forint, akkor legkésőbb augusztus 31-éig nyújthat be nyilatkozatot a NAV-hoz, amelyben maximum 15 millió forint x 0,8 = 12 millió forintról tehet felajánlást.

Ha az adózó negyedévente fizet előleget, akkor például a III. negyedévi előlegből – amely szeptember 20-án esedékes – felajánlást augusztus 31-éig tehet. 

A felajánlás több havi, több negyedévi adóelőlegre egy időben is megtehető, és az – mindig csak a soron következő adóelőlegekre tekintettel – legfeljebb öt alkalommal módosítható.

Például, ha az adózó havi adóelőlegfizető, és januárban rendelkező nyilatkozatot tett a február-december havi adóelőlegekre, de a június-december havi adóelőlegének 80 százaléka nem éri el a nyilatkozatban tett összeget, akkor ezen nyilatkozatát jogosult módosítani.

Nyilatkozni az éves adóbevallásban is lehet a fizetendő adó (Tao tv. 24. §) legfeljebb 80 százalékáig, mely mértékbe be kell számítani az adóelőlegekre tett nyilatkozat szerinti összegeket is.

Például, ha az adózó adóévi fizetendő adója 100 millió forint és az adóelőlegekből 50 millió forintot ajánlott fel kedvezményezett célra, akkor lehetősége van még a 100 millió forint 80 százalékára – 80 millió forintra – azt kiegészíteni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerje a felajánlott összeg NAV által történő utalásának feltételeit!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close