hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rejtett számviteli változások a napokban elfogadott adócsomagban

  • Bartha Katalin (igazságügyi szakértő)

Megjelent a transzferárakról szóló rendelet módosítása, Lássuk, mi maradt az erősen adóhatósági elvárásokat sugárzó, tavasszal napvilágot látott tervezetből. Emellett bemutatjuk a június 13-án elfogadott adócsomagba rejtett, transzferárakkal összefüggő számviteli változásokat is.

2013. június 18-án megjelent a Magyar Közlönyben a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló 22/2009. (X.16.) PM rendeletet módosítására vonatkozó NGM rendelet. A további könnyítéseket lehetővé tevő kedvező módosításokat a 2012. üzleti év kapcsolt tranzakcióinak dokumentálása során a naptári éves üzleti évvel rendelkező vállalkozások már nem tudják kihasználni; ők első ízben a 2013. évi dokumentációs kötelezettség teljesítése során érezhetik a könnyítéseket.

Tovább csökkenthető a nyilvántartási kötelezettség alá eső ügyletek száma, mivel a kapcsolt ügyletek értékét ezentúl éves viszonylatban kell vizsgálni. Ha az adott ügylet szokásos piaci értéke az adott üzleti évben nem éri el az 50 millió forintot, akkor nem kell nyilvántartást készíteni erre az ügyletre. A devizában kifejezett teljesítési érték forintra történő átszámításának módját is meghatározza a módosítás.

Enyhülnek a mentesülések másik nagy csoportját jelentő költségátterhelések szabályai is. A továbbiakban nincs jelentősége annak, hogy a változatlan összegben történő költségátterhelés főtevékenységhez kapcsolódik vagy sem.  Lényeges azonban, hogy a felek közötti költségmegosztás az ügyletre jellemző tények és körülmények figyelembe vételével történjen. A költségmegosztás módjának szokásos piaci árelvnek való megfelelését azonban az ügylet dokumentálása alóli mentesítése ellenére dokumentálni szükséges.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás több cégnél

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szabadság kiadása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs