hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Látványcsapatsport tao-támogatása – számítási példákkal

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Írásunkban összefoglaljuk a látványcsapatsportot társasági adóból támogatókra vonatkozó, a társasági adóról szóló törvény rendelkezései szerinti szabályokat.

A támogatás lényege, formái

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) 22/C és 24/A § szerinti tao-támogatás azt jelenti, hogy a látványcsapatsportot támogató társasági adóalany a társasági adója egy részét a kedvezményezett szervezet részére, a kedvezményezett célra fordítja. Emellett – a támogatás formájától függően eltérő mértékben – adómegtakarításhoz is hozzájut.

A támogatás formája

– támogatás végleges pénzeszközátadással,

– rendelkezés az adóhatóság felé az adó egy részének a kedvezményezett részére történő utalásáról.

Közvetlen támogatás esetén a szabály, hogy

– az elfogadott sportfejlesztési programmal rendelkező – a Tao tv.-ben felsorolt – szervezet (intézmény) részére az adóévben, a támogatási igazolás kiállítását követően, a támogatási igazolásban megjelölt számlára kell átutalni a támogatás összegét, amelyről a tao-alany megállapodott a kedvezményezettel;

– a támogatási igazolás kiállításának feltétele, hogy a támogatás kedvezményezettje a támogatási igazolás kiállítására jogosult szerv felé előzetesen igazolja, hogy rendelkezik a támogató szándéknyilatkozatával, mely szerint részére legalább a támogatási igazolás iránti kérelemben szereplő összegű támogatást nyújtja;

– a támogatás utalásával egyidejűleg, de legkésőbb a támogatás adóévének végéig úgynevezett kiegészítő sportfejlesztési támogatást is kell fizetni azon kedvezményezhető szervezet (intézmény) részére, amellyel a tao-alany támogatási vagy szponzori szerződést köt; e kiegészítő támogatás a támogatási okiratban szereplő összegre jutó társasági adó 75 százaléka (például, ha a támogatás 10 000 ezer forint, a rá jutó adó 900 ezer, a kiegészítő sportfejlesztési támogatás 675 ezer forint, amelyet a 10 000 ezer forinton felül kell megfizetni);

– a támogatás 1 százalékát ellenőrzési feladatokkal összefüggő költség fedezeteként, megosztva 

a) egyharmad részét a sportpolitikáért felelős miniszter által közzétett fizetési számlára,

b) kétharmad részét a szakszövetség által közzétett fizetési számlára

kell teljesíteni. Ha azonban a vállalkozás a sportköztestületet (Magyar Olimpiai Bizottság) támogatja, akkor a sportpolitikáért felelős miniszter által közzétett fizetési számlára kell ezt a 2/3-ad összeget is befizetni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a további feltételeket, és végigkövethesse számítási példáinkat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close