Jóváhagyott, de ki nem fizetett osztalék elengedése 2021-től

  • dr. Pauker Zoltán, Andersen Zrt.

2021. január 1-jével megváltozott a jóváhagyott, de ki nem fizetett osztalék elengedésének társaságiadó-kezelése.

Korábbi szabályozás

A 2020. december 31-ig hatályos számviteli szabályok értelmében az osztalékfizetésre kötelezett társaságnak, ha a tagja elengedte a korábban jóváhagyott osztalék kifizetését, bevétele keletkezett, amit az egyéb bevételek között kellett elszámolnia eredménykimutatásában.

Tekintettel arra, hogy az elengedett osztalékkövetelés az adózás előtti eredmény részét képezte, főszabály szerint ezen bevétel után a bevételt elszámoló társaságnak társasági adót kellett volna fizetnie. Mivel e kötelezettség egy már leadózott eredményt vont volna újra adófizetés alá, ezért a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) egy speciális adóalap-csökkentő tételt alkalmazott, mely szerint a társasági adó alapját csökkenthette az osztalékfizetésre kötelezett társaság a megállapított, de ki nem fizetett osztalék elengedésére tekintettel elszámolt bevétellel. Ennek következményeként, bár a számviteli szabályok szerint nőtt a társaság adózás előtti eredménye az osztalékkövetelés elengedésével, ennek eredménynövelő hatását a Tao tv. semlegesítette azzal, hogy ugyanolyan mértékben csökkentette a Tao tv. szerinti adóalapot.

Olvassa el az Adózóna 2021-es változásokkal kapcsolatos egyéb írásait, valamint a HVG Adó 2021 különszámát is!

A Tao tv. az adóalap-csökkentés mellett továbbá arra is tartalmazott előírást, hogy az osztalékot megállapító társaság tagjának akkor sem keletkezik társaságiadóalap-növelési kötelezettsége, ha az osztalékot megállapító társaság esetleg a kapcsolt vállalkozásának tekinthető.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek az új szabályok!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kisadózó adófizetése csed, gyed mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close