hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlan-vásárlás: hogyan kell a hálózati csatlakozási díjat elszámolni?

  • Szolnoki Béla

Építkezéseknél és ingatlanoknál gyakran felmerül, hogy külön hálózati csatlakozási díjat kell fizetni ahhoz, hogy az építmény közműveit ki lehessen építeni. Ilyenkor felmerül, hogy ezt hogyan lehet elszámolni? Az is előfordul, hogy a közművesített telket, akár még a beruházás időszakában eladnak, ha megváltozik az üzleti helyzet. Olvasói kérdések nyomán vizsgáljuk, hogy történik ennek elszámolása a számvitelben és a társasági adóban jelent-e ez eltérést?

Az egyik olvasói kérdés szerint hálózati csatlakozási díjat kell fizetnie társaságnak azért, hogy a jelenleg zajló építkezéssel létrejövő építmény villanyellátását biztosítani tudják. A számviteli törvény 26. § (3) bekezdésének előírásai alapján az ingatlanokhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogok között kell kimutatni az ingatlanok rendeltetésszerű használatának előfeltételét jelentő -- jogszabályban nevesített -- hozzájárulások, díjak (viziközmű fejlesztési hozzájárulás, villamos energia hálózati csatlakozási díj, gázhálózati csatlakozási díj) megfizetése alapján szerzett használati jogot.

A számviteli törvény alapján a közműfejlesztési hozzájárulás vagyoni értékű jogként történő kimutatásának két fontos eleme van:

- jogszabályban megnevezett hozzájárulás legyen,
- a hozzájárulás megfizetésével a gazdálkodó valamilyen használati jogot szerezzen, valamely eszköz használatához kapcsolódóan valamely szolgáltatás igénybevételének jogát szerezze meg.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Szemüveg

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás bt. kiszámlázhat-e ügyvezetést?

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs