hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Globális minimumadó – csak a nagyoknak kell tartaniuk tőle

  • Erdős Gabriella adószakértő, TaxMind Kft.

A minimumadó legfontosabb része a tényleges adómérték (ETR, Effective Tax Rate) kiszámítása – ezen a területen bontakoztak ki a legélesebb viták.

Az OECD az elmúlt tíz évben sikeresen vette fel a harcot az agresszív adótervezés ellen. A BEPS projekt eredményeit az EU kötelező jogszabályban rögzítette (ATAD irányelv), amely a magyar jogrendszerbe is átültetésre került.

A BEPS projekt középpontjában az adóalap védelme állt. A cél az volt, hogy a mesterségek ügyletekhez kapcsolódó adótervezést meg lehessen akadályozni, és ezzel a profit az értékteremtés helyén kerüljön megadóztatásra.

Az OECD Pillars, amelyet BEPS 2.0-ként vagy GloBE-ként is szoktak emlegetni, két javaslatot (két pillért) tartalmaz. Az első a digitális piac szereplői által elért nyereség igazságosabb megadóztatását célozza. A második (Pillar 2) a globális minimumadó megvalósítását tűzi ki célul. Utóbbi projekt abból indult ki, hogy az adótervezés azért kedvező a vállalkozásoknak, mert a segítségével adóelőnyt tudnak elérni, és ezzel csökkentik a csoportszintű, tényleges adóterhüket. Ha tehát az adótervezés okát, az alacsony tényleges adómértékből fakadó adóelőnyt meg lehet szüntetni, akkor automatikusan megszűnik az adótervezés is.

A globális minimumadó célja ezért a csoport szintű tényleges adómérték felemelése egy minimális, 15 százalékos szintre. Az adókivetés az állami szuverenitás része, ezért egyetlen államot sem lehet akarata ellenére kötelezni arra, hogy az alkalmazott adómértéket megváltoztassa. A minimumadó sem ezt teszi, hanem a többi államnak megengedi, hogy az adott országban a vállalatcsoportot terhelő alacsony tényleges adómérték és a minimumadó közötti különbséget beszedje. Ezzel az állami szuverenitás megmarad, csak éppen azt az adóbevételt, amiről az adott állam az alacsony adómérték vagy az adókedvezmények alkalmazásával „lemondott”, egy másik állam szedi be, így a vállalatcsoport nem jár jobban, ha az alacsony adójú országban vállalkozik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen két szabálycsoporttal éri el a rendszer az adóteher kiegyenlítését, valamint, hogy hogyan kell kiszámolni az ETR-t!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közvetített szolgáltatás/alvállalkozói teljesítés

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szeszes ital dekorációként

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Rejtett munkaviszony egyéni vállalkozó esetén?

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs