hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A társasági adóra már az idén ható nyári törvénymódosítások

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Az Országgyűlés július 4-én fogadta el az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2014. évi XXXIII. törvényt és a reklámadóról szóló törvény (2014. évi XXII. törvény) módosítását. E törvények több, a társasági adózást érintő változást tartalmaznak.

A 2014. évközben elfogadott említett törvények társasági adózást érintő rendelkezései a következők.

2014. július 15-étől hatályos előírások

1. Az új szabály szerint, ha egy részesedés kedvezményezett részesedéscserével kerül ki egy adózó nyilvántartásából, akkor – a mellett, hogy a csere során realizált árfolyamnyereség csökkenti az adózás előtti eredményt a csere adóévében – az adózás előtti eredmény csökkenthető a cserével érintett részesedésre korábban nem realizált árfolyamnyereség miatt adózás előtti eredménycsökkentést érvényesített, és a kivezetéskor növelő tételként figyelembe veendő összeggel is.

Az adózó választása szerint a módosuló szabályt alkalmazhatja a 2014. adóévi adókötelezettség megállapításakor is, ami – értelmezésem szerint – azt jelenti, hogy akkor is választhatja az új előírásnak megfelelő adóalap megállapítást, ha a részesedéscsere az új előírás hatályba lépése előtt következett be. Alaposan meg kell gondolni, hogy az adózó él-e e lehetőséggel, döntése ugyanis önellenőrzéssel nem változtatható meg.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, melyben példát talál az említett változásra, emellett további módosításokat ismertetünk!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz vásárlása, lizing

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Családi gazdaság kiadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Kapott támogatás egyéni vállalkozónál

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs